Innsikt 39 2020| Impostor Syndrome

Innsiktsmail, Notis

Har du noen gang kjent på frykten for å ikke være bra nok, ikke så god som andre tror at du er? Denne frykten er ofte forbundet med at du føler at du har fått noe du ikke har gjort deg fortjent til, og at du kommer til å bli avslørt før eller senere.

Dette kalles bedragersyndromet, og rammer ofte høyt presterende mennesker som stiller store krav til seg selv, og er gjerne forbundet med skam.

Vi kan trøste oss med at vi er i godt selskap, Albert Einstein sa det slik:
The exaggerated esteem in which my lifework is held makes me very ill at ease. I feel compelled to think of myself as an involuntary swindler.

Frykt er noe vi sjelden snakker om fordi det er flaut og tabubelagt, men alle er vi redde for noe. Det kan være noe vi synes er utfordrende som vi ikke vil innrømme, frykt for å dumme oss ut, si eller gjøre noe feil, eller ikke kunne svare når vi blir spurt om noe. Få innrømmer at de er redde…

Frykten for ikke å være bra nok fører til over-tenking, gjør oss altfor opptatt av hva vi tror andre mener om oss (i slike tilfeller tar vi ofte feil) og gjør at vi bruker mye tid på å bekymre oss – ofte helt unødvendig. Det stjeler krefter og tilstedeværelse, og tærer på vår selvfølelse og selvtillit.

Jeg er opptatt av å sette frykt på agendaen, fordi når vi våger å bringe temaet frem i lyset, så føler vi oss ikke så alene og det blir lettere å bære. Setter vi lys på trollet, så sprekker det gjerne.

Hvordan kan vi bekjempe bedragersyndromet? Hvordan kan vi unngå at det holder oss igjen og hindrer oss i å få til det vi innerst inne ønsker?

Det hjelper å:

 • Snakke om det
 • Stille spørsmål ved våre antagelser og utfordre dem – hva hvis det ikke var sånn som jeg tror?
 • Erstatte destruktiv selvsnakk som mange har med en indre stemme som løfter deg og heier på deg!
 • Liste opp det vi har oppnådd, og være stolte av det – ofte glemmer vi å klappe oss selv på skulderen for det vi faktisk har fått til
 • Trene på å ta imot ros og komplimenter – øve oss på å ta dem til oss og sette pris på dem, si takk fremfor å avfeie dem!
 • Våge å ta sjanser – jevnlig bevege oss utenfor komfortsonen i passe doser, for det er da vi vokser og utvikler oss.
 • Trene på å ikke ta oss selv så høytidelig – gi litt mer f…, gi slipp! Det er jo ikke så farlig…


Frykt begrenser oss, mens troen på at vi kan få til noe frigjør energi og setter oss i en tilstand hvor vi har lettere for å lykkes.

Her har vi mye å lære av idrettsutøvere, de jobber bevisst med det mentale – i tillegg til det fysiske – og de har jevnlig fokus på det over tid. Det er en grunn til at det heter mentalTRENING, det holder ikke å gå på treningsstudio én gang og tro: “Nå er jeg ferdig trent”… Trening er ferskvare og erfaringsmessig er jevnlig fokus over tid det som har størst effekt.

Ønsker deg en riktig god sommer!

Du finner tidligere utgaver av innsikt her.

Takk for at du tok deg tid til å lese, det setter jeg stor pris på.

Catherine ;o)

Innsikt nr. 29 2017 | Ordenes magi

Innsiktsmail

 

Ord trigger tanker og følelser, og jeg blir like fascinert hver gang jeg opplever at små nyanser gjør en STOR forskjell.
Når jeg jobber med mennesker for å hjelpe dem med å få til mer enn de tror de kan, så er noe av det første jeg legger merke til og tar tak i er språket. Hvilke ord velger vi, og hvilken effekt har de? Vi har ofte begrensende overbevisninger som hemmer oss i å få til det vi vil, og det har sitt utspring i hva vi forteller oss selv og andre.


Et spennende skoleeksperiment
En skole i Chacago som slet med svært dårlige resultater, gjorde ett enkelt lite grep. I stedet for å stryke de dårligste elevene, ga de tilbakemeldingen: «Du har ikke forstått det ennå». Det lille ordet «ennå» trigget en helt annen respons hos elevene, og åpnet en mulighetsdør. Ordet signaliserte at «Jeg har tro på deg», og det gjorde hele forskjellen. På kort tid skjøt resultatene på skolen i været!

Hva skjer når du sier: «Dette er vanskelig, dette får jeg ikke til»? Da går rullgardinen ned. Hjernen tar ting veldig bokstavelig, og leverer på bestilling.
Da blir det vanskelig, det kalles selvoppfyllende profeti. Hver gang du sier: «Jeg er ikke god til å huske navn», så blir det en større og større del av din identitet, og det blir sannere for hver gang. Det vi fokuserer på forsterker vi.

Her er et par tips som du kan ta i bruk med én gang!

Når det butter imot, gjør som skolen i Chicago og si: «Jeg har ikke fått det til ennå».

Plassér i fortid det du vil bort fra. Si «Før var jeg dårlig til å huske navn, men nå jobber jeg med å bli skikkelig god på det!».

I begge tilfeller løser du opp i et fastlåst mønster, og åpner nye muligheter. Hjernen er svært kreativ når den blir satt fri og får riktig drivstoff. Da begynner den automatisk å lete etter løsninger.

Vær kresen med hva du fyller hjernen din med, det preger hva du får tilbake. Det starter med å bli bevisst unyttige mønstre, og erstatte dem med nye. Vi lager da nye nevrologiske koblinger i hjernen, som med trening over tid faller mer naturlig. Det er som et skispor. Første gangen du tråkker løype i nysnøen, er det tungt. Men går du frem og tilbake flere ganger, blir det gradvis lettere. Til slutt sklir det nesten av seg selv, helt til neste snøfall.

Det er ikke nok å trene kroppen, hjernen trenger også sitt for å bli sterk. Det holder ikke å gå på mentalt treningsstudio én gang – og ferdig.

Lykke til med å gå opp nye løyper.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette, håper at du vil ha glede av det.

Du finner flere tips her, og jeg deler også en link til en spennende video: A study on praise and mindset, Carol Dweck.

Den er svært tankevekkende i forhold til motivasjon og hvordan man roser barn!

Ønsker deg en fin dag videre.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 38 2020 | Black Swan


En svart svane er en metafor for en uventet hendelse som får store konsekvenser. Jeg ble inspirert til å skrive denne utgaven av innsikt etter at jeg leste Holbergfondenes utmerkede grafer hvor de blant annet refererer til Coronaviruset som en ny svart svane som har truffet oss med full tyngde. I tillegg til helserisikoen, så påvirker denne svanen verdenssamfunnet og all økonomisk aktivitet knalltøft.


Vi er brått og brutalt blitt kastet inn i en ekstraordinær situasjon som viser hvor ufattelig sårbare vi er og hvor avhengige vi er av hverandre. Det er ofte i slike situasjoner at vi mennesker evner å hente frem uanede ressurser for å takle de prøvelsene vi møter. En side av svart svane-teorien, også kalt cygne noir på fransk, innebærer å gjøre noe som er ansett for å være umulig (Wikipedia). Regjeringer og andre offentlige instanser over hele Europa har på kort tid satt igang tiltak som for få dager siden ville vært utenkelige.


Hva kan hver og en av oss gjøre, i tillegg til å følge helserådene fra myndighetene? Vi kan velge å flytte fokus fra alt vi bekymrer oss for, og over på det vi selv kan påvirke. Når ting går skikkelig skeis, er favoritt-spørsmålet mitt alltid:

Dette provoserende spørsmålet utfordrer oss til å se fremover, og til å finne hva godt som kan komme ut av enhver situasjon. “Aldri så galt at det ikke er godt for noe”, er jo et godt gammelt ordtak.


Hva er bra med dette problemet? Vi utfordres til å finne nye måter å jobbe, kommunisere og samarbeide på – virtuelt. Situasjonen har hatt en positiv effekt på miljøet, med tanke på lavere forurensning. Familier får tilbringe mer tid sammen, selv om det kan være krevende å ha hjemmekontor samtidig som du skal aktivisere poden. Vi viser at vi bryr oss om hverandre, og vi ser mange eksempler på folk som tilbyr seg å hjelpe til i nærmiljøet.


Jeg håper og tror at vi vil komme styrket ut av denne svarte svanen også, som vi har gjort så mange ganger før i historien. Jeg vil avslutte med denne herlige lille illustrasjonen til inspirasjon, når det blåser som verst…Kilde og inspirasjon:
Holberggrafene. Hvis du ikke allerede står på mailinglisten, kan jeg varmt anbefale det. Jeg har alltid vært fasinert av Holbergfondenes evne til å formidle finansiell informasjon på en tydelig og engasjerende måte.
Klikk her.


Du finner tidligere utgaver av innsikt her.


Ta godt vare på deg selv og de rundt deg.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 37 2020 | Ledertips

Innsiktsmail, Ledelse
Nylig kom jeg over en artikkel av Bill Murphy Jr. “9 things great leaders say every day”, og jeg fikk lyst til å formidle budskapet videre. Jeg har plukket ut 6 av tipsene og laget en oversikt med bilder, for da er det lettere å huske dem.

Gode ledere beskriver gjerne situasjonen og hva som er utfordringen eller planen. Så spør de:
1. What do you need? Hva trenger du? Det sender signaler om at du bryr deg om dine ansatte, både personlig og profesjonelt. Avdekk hva som skal til for å lykkes. Er det noe som kan hindre prosjektet, er det nyttig å avdekke det tidlig. Det er ikke alltid folk sier fra når de trenger hjelp.
2. Tell me more Et annet kraftfullt budskap er: Fortell meg mer. Det viser at du er oppriktig interessert i deres innsikt, tanker og idéer. Du tar deg tid til virkelig å lytte, fremfor å komme med dine synspunkter. Leaders speak last er et av budskapene til forfatter og foredragsholder Simon Sinek, berømt for sin TED-talk: How great leaders inspire action.
3. Remember our values Verdiene våre gjenspeiler hva som er viktig for oss. Å minne seg selv på verdiene gjør det lettere å foreta gode valg. Verdiene fungerer som kompass for hva vi skal velge og ikke minst hva vi skal velge bort.
4. I trust you Tillit er grunnleggende og limet i enhver relasjon. Gode ledere viser at de stoler på deg og din dømmekraft, og støtter deg også når ikke alt går helt etter planen. Det bringer oss over på neste budskap.
5. You can count on me Du er der for dem, du støtter dem – i tykt og tynt. Går det skeis, gjelder det å trekke lærdom av det for å unngå at det samme skjer igjen. Du kan bidra til å redusere frykten for å gjøre feil, og skape en læringskultur hvor folk tør å gjøre ting på nye måter.
6. Let’s celebrate Ofte er det slik at godt arbeid blir oversett eller kun resulterer i mer arbeid. Det å ta seg tid til å feire både små og store seire, gir energi og motivasjon til å gå løs på nye oppgaver.
Henvisning til kilde.
Min erfaring er at små ting kan gjøre en stor forskjell og særlig når de blir gjentatt over tid. Håper at disse enkle små tipsene kan bidra til litt refleksjon over egen kommunikasjon, og gi inspirasjon i hverdagen.
Har du ikke sett Simon Sineks TED-talk, vil jeg varmt anbefale den. Her er linken: Simon Sinek | How great leaders inspire action
Du finner flere tips her.

Takk for at du tok deg tid til å lese, og lykke til!
Catherine ;o)

Innsikt nr. 36 2019 | Growth mindset
Forfatteren Carol Dweck skriver i sin bok “Mindset” om to ulike tankesett som gjør en stor forskjell med tanke på hvilke resultater vi oppnår. Hun utførte studier med elever og oppdaget at måten de fikk tilbakemeldinger på, hadde stor effekt på hvordan de lærte og utviklet seg. De som fikk høre at de var smarte eller hadde et talent, vegret seg for å ta nye utfordringer av frykt for å miste sitt stempel som smarte. De som derimot fikk høre at de hadde jobbet hardt og ble rost for sin innsats, tok på seg stadig mer utfordrende oppgaver. De forsto at det var veien til å lære mer og utvikle seg videre.


Et fiksert tankesett skaper ofte frykt og holder oss fastlåst, mens et vekstorientert tankesett gjør oss mer nysgjerrige, ivrige etter å gå ut av komfortsonen og lære nye ting.


Tidligere i høst holdt jeg foredrag for tre skoler i regi av stiftelsen MOT, med tittelen «Skolen som samfunnsbygger». Et av temaene var nettopp dette med tenkesett, og hvordan stimulere til bedre læring. Her er en oppsummering på hvordan vi typisk reagerer i ulike situasjoner avhengig av fokus:Boken til Carol Dweck har inspirert mange, blant andre konen til toppsjef Satya Nadella i Microsoft. Den hjalp henne med å takle sønnens multihandikap og datterens lærevansker. Hun tenkte at mannen nok kunne få noen gode idéer til sitt lederskap. Satya Nadella som hadde jobbet i Microsoft siden 1992, ble bedt om å overta roret i 2014. På begynnelsen av 2000-tallet var Microsoft preget av interne stridigheter og intern konkurranse, som sto i veien for godt samarbeid og utvikling. Han var opptatt av å endre kulturen i bedriften, og han klarte det ved å innføre et vekstorientert tankesett. Det har tatt tid og krevd fokus, men han har hele tiden hatt stor tro på det, og klarte å inspirere selv de mest skeptiske. Det er imponerende i et selskap med 125.000 ansatte.


Suksessen forklarer han slik: It’s all due to a culture change. We’ve gone from a fixed to a growth mindset.


Jeg anbefaler en video som oppsummerer på glimrende vis denne avgjørende forskjellen. Her er linken:
Carol Dweck – A Study on Praise and Mindsets


Takk for at du tok deg tid til å lese Innsikt, ønsker deg en god høst og vinter.


Catherine ;o)

Innsikt nr. 35 2019 | Give and take

Adam Grant er forfatter av boken “Give and take”, og et av hans budskap er: “Giving is both powerful and dangerous”. Hva mener han med det?


Han nevner tre typer mennesker: «Takers» (de som tar mer enn de gir), «Matchers» (de som gir for å få tilbake) og «Givers» (de som gir til andre uten å forvente noe tilbake).

Han bruker en stige som metafor for hvordan de ulike typene lykkes.

Det er interessant å merke seg at giverne er de som havner øverst på suksess-stigen, altså de som lykkes aller best – MEN – det er også giverne som havner nederst. Så hva er forskjellen som gjør en så stor forskjell? De som lykkes aller dårligst hjelper alle andre og betaler en produktivitetspris for det, de ofrer seg selv på veien.


De ekstreme giverne har altså lett for å ta på se for mye, får ikke gjort unna egne oppgaver og da kan det fort tippe over…


Giverne som lykkes er dyktige til å sette seg mål, de har evnen til å prioritere og er gode på tidsmestring. De gir til andre, men også til seg selv.


Tips:
• Tren på å sette grenser, og vær tydelig – du får respekt.
• Gjør deg selv utilgjengelig i perioder, slik at du kan gjøre ferdig oppgaven du holder på med – ofte antar vi at ting haster mer enn de gjør.
• Blokk ut egentid i kalenderen og la det være litt “slack”
• Be andre om hjelp – de fleste vegrer seg for det og venter altfor lenge. Realiteten er at de fleste setter pris på å bli spurt om råd.En som var dyktig til å sette grenser med stil, var Anders Fogh Rasmussen, tidligere Statsminister og NATO-sjef. Han ble intervjuet av Aftenposten og spurt om det ble tid til noe liv utenom jobben.


«Ja, det har jeg alltid lagt mye vekt på. Men det er en beslutning man må treffe. Hvis man ikke er disiplinert på det punktet, så ender arbeidet opp med å være hele ens liv».


Selv har han alltid vært kompromissløs på dette området. Ferie og fridager er reservert for familien.


«Det skal være en veldig alvorlig sak for at jeg blir forstyrret da. For hvis man først går på kompromisser og tillater arbeid i ferien, så blir det ingen ferie. Og da blir det ikke noe liv ved siden av jobben.»


Hvis han klarer det, så er det kanskje noen av oss andre som kan la oss inspirere av hans tydelige grensesetting.


Ønsker deg lykke til med å gi – også til deg selv!


Takk for at du tok deg tid, jeg setter pris på å ha deg som leser.


Catherine ;o)


Du finner tidligere utgaver av Innsikt her

Innsikt nr. 34 2018 | Hvordan seire over trangen til å utsette?

Innsiktsmail, Motivasjon

Det er ikke alle oppgaver vi synes er like gøy og inspirerende, og det er gjerne dem vi har en tendens til å utsette, ikke sant? Noen som kjenner seg igjen? Jeg gjør i hvert fall det!


Så hvordan seire over trangen til å utsette? Det er ofte det som skaper stress og dårlig samvittighet, når vi utsetter det uungåelige…


La meg dele min hemmelige lille strategi med dere. Jeg har laget et lite ritual som funker for meg, og forhåpentligvis kan det inspirere deg til å lage en egen strategi for å få unna mindre morsomme oppgaver. En av oppgavene jeg har hatt en tendens til å utsette (og jeg plasserer det bevisst i fortid for det var før), er kontorarbeid og særlig det å skrive tilbud og fakturere. Jeg synes at det er mye morsommere å holde foredrag og kurs, enn å gjøre kontorarbeid.


Jeg er veldig betatt av den greske seiersgudinnen Nike. Hun er å finne i Musée du Louvre i Paris, og det er en fantastisk styrke i den skulpturen. Sist jeg var i Louvre bestemte jeg mer for å kjøpe en liten statue av henne. Som en kuriositet kan jeg nevne at logoen til Nike er inspirert av henne. En ung amerikansk designerstudent Caroline Davidson laget logoen i 1971, og fikk – hold dere fast – 35 dollar for jobben! Ledelsen i selskapet må ha fått dårlig samvittighet i ettertid, for i 1985 fikk hun en bunke aksjer i selskapet.

Her er oppskriften på ritualet jeg har laget meg for å motivere meg til å gjøre ting jeg synes er litt tyngre:


1. Jeg setter statuen på pulten min, ser på den og tar inn kraften hennes
2. Tenker på hvor deilig det blir å stryke oppgaven av to-do listen
3. Sier til meg selv: OK, Just do it!
4. Tenker på belønningen: Lage meg en god kopp te, og ta en liten velfortjent pause.


Nå får jeg unna kontorarbeid lekende lett, og håper at det kan inspirere deg til å lage din egen motivasjonsstrategi. Lykke til!


Jeg kan varmt anbefale en underholdende og tankevekkende TED-video av Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator


Tusen takk, jeg setter stor pris på å ha deg som leser.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 33 2018 | Presentasjonstips


Har du noen gang tenkt på kraften i historier og metaforer?


Historier og metaforer er “snarveier” i kommunikasjonen, og bygger bro til en raskere og dypere forståelse. Ordet «metafor» kommer fra gresk – metafora – og betyr ord eller uttrykk som brukes i overført eller billedlig betydning. Når vi klarer å skape bilder eller filmer i lytternes hoder, treffer vi senteret i hjernen (det limbiske systemet) som styrer følelser, motivasjon og langtidsminnet. Det er der hvor beslutninger tas, og atferd dannes.


Historier og metaforer har det til felles at de treffer hjertet, de inspirerer og motiverer. Ved å innlemme dem i din kommunikasjon, og trene på formidling, vil du oppleve å bli lyttet til på en helt annen måte enn før.


Du kan laste ned hele kapittelet Mitt beste presentasjonstips her. Det er mitt bidrag i boken “Bedre presentasjoner på 1-2-3” av Edgar Valdmanis.

 Takk, jeg setter stor pris på å ha deg som leser!


Catherine ;o)

Innsikt nr. 32 2018 | 80/20 prinsippet

80/20-regelen, også kalt Pareto-prinsippet eller Paretos lov, er oppkalt etter italieneren Vilfredo Pareto som i 1906 bemerket at 20% av Italias befolkning eide 80% av verdiene. Det viser seg at dette misforholdet går igjen i veldig mange sammenhenger, som et gjentagende mønster. 80% av resultatene dine skyldes 20% av det du gjør.

Små bruddstykker av vår tid er mye mer verdifulle enn all den øvrige tiden. Det gjelder å bruke tid på det som lønner seg. 80% av det du oppnår på jobben, gjør du på 20% av tiden.

La oss se på noen flere eksempler, og se om du kjenner igjen mønsteret.

20% av innsatsen skaper 80% av resultatene
20% av kundene står for 80% av omsetningen
20% av kundene står for 80% av klagene
20% av klærne du har i skapet ditt bruker du 80% av tiden

De fleste sprer altså sin innsats på altfor mange ting, snarere enn å konsentrere innsatsen om noen få viktige områder. Så hva med å identisiere og skille ut det som virkelig gjør en forskjell, og gjøre mer av det? Tenk etter, hva er de 20% av den jobben du gjør som skaper de beste resultatene?Gjelder dette også for lykken vår?


Forfatteren av boken 80/20 prinsippet Richard Koch påstår at 80% av lykken din oppleves i 20% av tiden. Han skriver: Få mennesker bruker nok tid og omtanke på det å kultivere sin egen lykke… Tenk på de gangene du var lykkelig og manøvrer deg selv inn i tilsvarende situasjoner.


De menneskene som lykkes best, er selektive og besluttsomme. De evner å velge og velge bort.


Link til en video om 80/20 prinsippetØnsker deg en god fredag og lykke til!


Catherine ;o)

Innsikt nr. 31 2017 | Jakten på mening

Innsiktsmail, Mening

Det var en gang to steinarbeidere på middelalderen. Den ene kom alltid utslitt hjem etter dagens arbeid, mens den andre trallet og sang, og virket svært så fornøyd. De var satt til å gjøre nøyaktig samme jobb.

Da de ble spurt om hva de hadde holdt på med, sa den første: “Jeg har slitt og slept på stein i hele dag”.

Den andre svarte: “Jeg bygger en katedral”.Dette har med mening å gjøre, den meningen vi tillegger vårt arbeid. Det å løfte blikket, og se ting i et større perspektiv. Hvorfor går vi på jobb hver dag, utover det å tjene til livets opphold?Hva er din katedral? Hvorfor gjør du det du gjør? Hva bidrar du med til fellesskapet, som du er stolt av og som gjør en forskjell? Hva er ditt bidrag til at dere når de målene dere har satt dere. Her ligger motivasjon og vilje til innsats, også når det butter og krever noe ekstra av oss. “Go the extra mile, it’s never crowded”.


Sterke merkevarer har svaret på hvorfor? De har en visjon som angir retning, verdier som etterleves, tydelige mål som alle kjenner til og lar seg inspirere av, og ikke minst de forteller historier som tydeliggjør hvem de er. De synliggjør hva som er unikt med dem, bygger troverdighet og oppleves som attraktive og relevante.
Simon Sinek har en TED-talk som på glimrende vis illustrerer The Power of WHY. Han bruker Apple som eksempel på et selskap som kommuniserer helt annerledes enn mange andre. Hemmeligheten får du her: How great leaders inspire actionØnsker deg en god fredag.

Catherine ;o)

Innsikt nr. 30 2017 | Styrke selvfølelsen

Selvfølelse og selvtillit er to forskjellige ting. Dyktige idrettsutøvere jobber bevisst med å styrke begge deler. Hva med deg?


Selvfølelse handler om hvem vi er, hva vi står for og verdien vi ser i oss selv. Selvfølelse kan kalles sjelens kondisjon.


Selvtillit er hvilken tro vi har på oss selv i forhold til det vi gjør, og får til. Det går an å ha høy selvtillit på visse områder og lav på andre.


Selvfølelsen kan også være lav eller høy, men den er universell i den forstand at den gjelder uansett hvilken situasjon du er i. Selvtilliten er mer situasjonsavhengig og betinget av hvorvidt du får til noe eller ikke. Vi kan trene selvtilliten ved å lære nye ting, og bygge fagkompetanse. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få til mer enn det de tror de kan, bygge opp både selvfølelse og selvtillit.


Hva kan vi gjøre for å styrke selvfølelsen? Mange står i veien for seg selv, har begrensende overbevisninger, snakker seg selv ned og “bestiller” nederlag, ofte helt ubevisst! Vi skal se på noen enkle grep som kan gjøre en stor forskjell i hverdagen din. Her er noen tips, test dem ut allerede i dag.


1. Plasser i fortid det du vil bort fra

Hjernen tar ting bokstavelig, den leverer på «bestilling». Hver gang vi sier at vi er dårlige på noe/sier noe negativt om oss selv, blir det en større og større del av vår identitet. Det vi fokuserer på, forsterker vi.

Reis deg opp og ta et steg tilbake (gjør det fysisk), og si:
Før var jeg …

Ta et steg frem, og si:
Nå jobber jeg med …

Hjernen kjøper ikke at du er der med én gang, men den kjøper at du er i prosess. Gi hjernen et så tydelig bilde som mulig av det du vil ha, så finner den kreative løsninger for å få det til.


2. Vær OBS på ordene du bruker – shit in, shit out

Språket vårt preger oss (og våre omgivelser) mye mer enn vi tror. Noen ord er energitappende, mens andre er kraftfulle – de gir energi og glede.

Sier jeg: «Dette blir vanskelig, jeg får det ikke til», er det som å bestille et nederlag, og hjernen leverer som nevnt på bestilling. Forskning viser at når vi bruker negativt ladede ord, produserer hjernen umiddelbart kjemikaler som gjør at vi føler oss motløse. Sier vi derimot positivt ladede ting til oss selv, frigjøres gode kjemikalier som gjør at vi føler oss bedre og takler ting på en helt annen måte. «Dette går bra, jeg har tillit til at jeg kan løse dette», åpner opp en mulighetsdør.


3. Rett deg opp i ryggen!

Vår kroppsholdning påvirker hva andre tenker om oss, men enda viktigere hvordan vi føler oss og tenker om oss selv.

To minutter med armene ut til siden i 90 grader, også kalt “power pose”, gjør at vi føler oss tryggere. Igjen, hjernen produserer hormoner – i dette tilfellet testosteron. Dyrene gjør det samme, de «blåser» seg opp. De gjør det både for å sette seg i respekt, men også for å “tøffe” seg opp selv.Jeg vil varmt anbefale Amy Cuddys TED-talk om kroppsholdning, et av de beste foredragene jeg har hørt. Her er linken:

Your body language shapes who you are.Ønsker deg en god fredag og langhelg.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 29 2017 | Ordenes magi

Ord trigger tanker og følelser, og jeg blir like fascinert hver gang jeg opplever at små nyanser gjør en STOR forskjell.
Når jeg jobber med mennesker for å hjelpe dem med å få til mer enn de tror de kan, så er noe av det første jeg legger merke til og tar tak i er språket. Hvilke ord velger vi, og hvilken effekt har de? Vi har ofte begrensende overbevisninger som hemmer oss i å få til det vi vil, og det har sitt utspring i hva vi forteller oss selv og andre.


Et spennende skoleeksperiment
En skole i Chacago som slet med svært dårlige resultater, gjorde ett enkelt lite grep. I stedet for å stryke de dårligste elevene, ga de tilbakemeldingen: «Du har ikke forstått det ennå». Det lille ordet «ennå» trigget en helt annen respons hos elevene, og åpnet en mulighetsdør. Ordet signaliserte at «Jeg har tro på deg», og det gjorde hele forskjellen. På kort tid skjøt resultatene på skolen i været!


Hva skjer når du sier: «Dette er vanskelig, dette får jeg ikke til»? Da går rullgardinen ned. Hjernen tar ting veldig bokstavelig, og leverer på bestilling.
Da blir det vanskelig, det kalles selvoppfyllende profeti. Hver gang du sier: «Jeg er ikke god til å huske navn», så blir det en større og større del av din identitet, og det blir sannere for hver gang. Det vi fokuserer på forsterker vi.Her er et par tips som du kan ta i bruk med én gang!


1. Når det butter imot, gjør som skolen i Chicago og si: «Jeg har ikke fått det til ennå».


2. Plassér i fortid det du vil bort fra. Si «Før var jeg dårlig til å huske navn, men nå jobber jeg med å bli skikkelig god på det!».


I begge tilfeller løser du opp i et fastlåst mønster, og åpner nye muligheter. Hjernen er svært kreativ når den blir satt fri og får riktig drivstoff. Da begynner den automatisk å lete etter løsninger.


Vær kresen med hva du fyller hjernen din med, det preger hva du får tilbake. Det starter med å bli bevisst unyttige mønstre, og erstatte dem med nye. Vi lager da nye nevrologiske koblinger i hjernen, som med trening over tid faller mer naturlig. Det er som et skispor. Første gangen du tråkker løype i nysnøen, er det tungt. Men går du frem og tilbake flere ganger, blir det gradvis lettere. Til slutt sklir det nesten av seg selv, helt til neste snøfall.

Det er ikke nok å trene kroppen, hjernen trenger også sitt for å bli sterk. Det holder ikke å gå på mentalt treningsstudio én gang – og ferdig.Du finner flere tips her, og jeg deler også en link til en spennende video:


A study on praise and mindset, Carol Dweck.
Den er svært tankevekkende i forhold til motivasjon og hvordan man roser barn!


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette, håper at du vil ha glede av det.Ønsker deg lykke til med å gå opp nye løyper.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 28 2016 | Gjør som delfintreneren!

Innsiktsmail

Vet du hvordan man trener delfiner?

Treneren bruker en lang stang, som han holder nederst i bassenget. Hver gang delfinen svømmer over stangen, får han fisk. Gradivis heves stangen.

Hvis delfinen svømmer under, får han ikke kjeft men får ganske enkelt ikke fisk. Delfiner er svært intelligente dyr, de skjønner fort at den ønskede atferden lønner seg. De forteller til resten av gjengen i bassenget: «Hei bli med, han her er grei, når vi gjør kule ting så får vi belønning!».


Slik blir de inspirert til og får lyst til å gjøre sitt beste.


Det interessante er at hvis en trener behandler en delfin dårlig, går delfinen til streik. Hver gang treneren nærmer seg bassengkanten, svømmer delfinen sin vei. «Jeg vil ikke jobbe med deg mer…». Og ikke nok med det, han får med seg resten av gjengen også – det er fullt mytteri i bassenget. Treneren er ferdig der, og må finne seg en annen jobb.


Vi blir inspirert når vi ferskes i å gjøre noe bra.


Når dine medarbeidere, lederen, ektefellen, barna eller venner gjør noe du liker, gi dem “fisk” i form av en ektefølt stor takk, og del hva det gjør med deg. Gjør det til en vane å gi andre en hyggelig kommentar og tilbakemelding på hva du synes at de gjør bra eller hva du setter pris på hos dem.


En liten investering kan gi stor avkastning

En avdelingsleder bestemte seg for å sende en hyggelig sms eller mail til en av sine ansatte hver morgen. Det tok ham to minutter. På kort tid økte produktiviteten i avdelingen med 30%.


Det er smittsom og selvforsterkende. Det vi fokuserer på forsterker vi.Tusen takk for at du leser dette, det setter jeg stor pris på!Catherine ;o)

Innsikt nr. 27 2016 | Se for deg…

Innsiktsmail, Visjon

Vi mennesker har en unik evne til å forestille oss fremtiden, det skiller oss fra dyrene.

Ordet visjon stammer opprinnelig fra latin visio, se: syn, åpenbaring; og betyr en fremtidsrettet forestilling. En visjon er et mentalt bilde av en  ønsket fremtid. En god visjon inspirerer deg til å gjøre ditt beste. Mange bedrifter har en visjon, selv om den ikke alltid er kommunisert godt nok internt i organisasjonen.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette, håper at du vil ha glede av det.


Hvorfor skal vi ha en visjon?

 


En god visjon

 • er en ledestjerne
 • angir retninger
 • noe å strekke seg etter
 • motiverer til innsats
 • gir energi og inspirerer deg.

Enkeltpersoner kan også ha stor glede av å ha sin egen visjon. Det viktigste med en visjon er retningen den angir. En metafor på det, er fyrtårnet som blinker i det fjerne, og hjelper deg å holde en stø kurs mot dit du vil. Når du ser det tydelig for deg, blir det lettere å komme seg dit, og å holde motivasjonen oppe.

Visjonen din kan inspirere deg til ekstra innsats, særlig når du møter motgang eller er usikker på hva du skal gjøre i en gitt situasjon. Visjonen bygger på dine verdier og det som er viktig for deg.


Mange fokuserer på det de IKKE vil ha, og navigerer i full fart mot det. Hjernen har problemer med “ikke”. En negasjon forkludrer kommunikasjonen. Hvis jeg sier til deg: “Ikke tenk på en rød rose”, hva skjer da? Nettopp!


Tips: Fokusér fullt og helt på det du vil ha, det gir hjernen et klart bilde å styre mot.


Lykke til!
Catherine ;o)

 

Innsikt nr. 24 2015 | Merkevaren “deg”

Enten du skal utvikle selskapets eller din egen personlige merkevare, vil du oppdage at det er mange av de samme mekanismene som gjelder.
Branding eller merkevarebygging handler om VALG, summen av det vi velger å kommunisere til omverden, for at andre skal velge oss.


Tenk igjennom hva du vil bli husket for. Det beste er å formidle ditt budskap i form av historier.

Det gjelder å innta en posisjon i folks bevissthet. Da må du være tydelig og skille deg ut, samt oppleves som attraktiv for målgruppen.Det er forbausende hvor dårlige mange er til å svare på et enkelt spørsmål som: «Hva driver du med?». Det kommer gjerne noe i retning av “Nei, jeg driver med noe IT-greier”, uten et snev av stolthet i stemmen og med et kroppsspråk som signaliserer alt annet enn at dette har de lyst til å fortelle om. Det er i realiteten en gyllen anledning til å promotere deg selv. Hvor ofte får vi dette spørsmålet i løpet av et yrkesaktivt liv, som anslås i gjennomsnitt til å vare ca. 10.000 dager? Du får helt sikkert spørsmålet flere tusen ganger. Fortell om deg selv på en så spennende og engasjerende måte at de du snakker med gjerne vil høre mer, og kanskje til og med gjøre business med deg!


Hvordan svarer DU når noen spør?En kort introduksjon kalles gjerne “Elevator pitch”.


Tenk deg at du er på Oslo Plaza og skal ta heisen. Inn kommer en potensiell drømmekunde og trykker på 20. etasje. Denne personen er høflig og stiller det magiske spørsmålet og du vet at du har 20 sekunder til å svare på en så glitrende måte at vedkommende ber om visittkortet ditt og sier: «Det var interessant, la oss ta en prat en dag».


Lag deg en god “Elevator pitch” og tren på den til den sitter i ryggraden.


En god elevator pitch er fengende, skaper tillit og gir troverdighet. Mitt stalltips er å fortelle om et prosjekt du jobber med som du synes er spennende. Da kommer ditt naturlige engasjement frem, og du kommuniserer automatisk godt. Ofte blir ting for abstrakte, folk forstår ikke hva du snakker om. Ved å bruke konkrete eksempler vil du oppleve at folk nikker fordi de forstår nå hva du mener, og kanskje kjenner de seg igjen.Vi liker å bli fortalt historier, og en god historie huskes bedre enn tørre fakta. Er den god nok, så blir den også gjenfortalt og jungeltelegrafen er i gang.


Lykke til!
Catherine ;o)

Innsikt nr. 23 2015 | Vi er alle filmprodusenter

Visste du det, at du er i samme bransje som Steven Spielberg?

Hver eneste dag lager vi filmer i eget hode. Før du skal på jobb, lager du mer eller mindre bevisst en film om hvordan du kommer deg dit, hvordan trafikken eller bussturen blir, hva du skal gjøre den dagen.

Du ser for deg hvordan du tror at det blir. Det samme gjelder hvis du skal gå i gang med et nytt prosjekt, eller holde en presentasjon.
Vi lager altså massevis av små filmsnutter hver dag, hele tiden. Spørsmålet er, hva slags filmer lager vi? Er det skrekkfilmer eller er det gode filmer?

Hvilket terningkast ville du ha gitt dem?

Det fine er at i det øyeblikket vi blir bevisst på at vi kan velge kvaliteten på filmen, er vi i stand til å endre den slik at den støtter oss i stedet for å hemme oss.

Jeg coachet en toppleder en gang som hadde sceneskrekk. Da jeg spurte ham hvordan han skremte seg selv, svarte han at han pleide å si til seg selv: «Tenk om de ikke synes at det er interessant det jeg forteller. Tenk om jeg glemmer det jeg skal si. Tenk om jeg rødmer, åh nei jeg må ikke rødme». Han fôret hjernen med alt han IKKE ville ha, og fremprovoserte nettopp det han ønsket å unngå. Da ble han usikker, da glemte han det han skulle si, da rødmet han.

Hjernen tar ting bokstavelig. Det du forestiller deg, blir som en bestilling. Tenk deg at du er på restaurant, du ville ikke ha bestilt en rett du ikke liker. Min kunde begynte å lage gode filmer av folk som smilte da han snakket, de nikket interessert og de kom opp etterpå for å stille spørsmål. Da kjente han seg tryggere med én gang, og etter at vi hadde trent på dette noen ganger, ble han gradvis mye mer komfortabel. Etter siste coachingtime sa han: “Catherine, nå gleder jeg meg til å presentere.”

Tips:
Neste gang du skal lage en film, sørg for at den gir deg akkurat det du vil ha.

Klipp bort uønskede scener, gjør de endringene du trenger å gjøre for at det skal bli en god opplevelse for deg. Legg merke til hvordan det blir annerledes da.

Det vi fokuserer på forsterker vi.

Lykke til som filmskaper! Har du spørsmål eller kommentarer, er du velkommen til å ta kontakt.
Catherine ;o)

Innsikt nr. 22 2014 | Språk skaper virkelighet

Vil du ha mer energi og handlingskraft? Gjør noe med ordene du bruker. Små nyanser i språket vårt, har en stor effekt på vårt humør, vårt tankesett, på våre relasjoner og på hva vi oppnår av resultater.

Noen har for vane å bruke et negativt ladet språk som “jeg burde”, “jeg må” eller “dette er vanskelig”. Forskning viser at det trigger umiddelbart stresshormoner i hjernen, som hemmer oss i det vi holder på med.

Når vi bruker et reaktivt eller defensivt språk, føler vi oss verre og ser ikke så lett muligheter. Vi føler oss maktesløse, og glir lett inn i offerrollen. Det begrenser vår evne til å tenke klart, og det blir ofte selvforsterkende fordi vi leter etter bekreftelser på vårt syn.

Forskning viser at når vi endrer ordene vi bruker til mer proaktive som “jeg velger”, “jeg vil”, “det er nytt og annerledes for meg men jeg kaster meg uti det”, så endrer vi samtidig kjemien i hjernen. Bruker du et proaktivt språk, føles det annerledes – selv om det bare er små nyanser i det du sier. Det gjør en forskjell å si: “Nå BURDE jeg skifte dekk” (føles som et ork, og trigger dårlig samvittighet) og “Jeg VELGER å skifte dekk, for da er jeg klar når snøen kommer”. Det gir mer energi og motivasjon til å gå i gang.

En jeg hadde på et kurs en gang sa, selv de hyggelige tingene oppleves som en byrde når jeg bruker “må” eller “burde”. Med et proaktivt språk, føler vi oss bedre og tar bedre valg. Vi får umiddelbart mer energi og handlingskraft. Vi ser nå muligheter der vi før bare så begrensninger. Når vi tenker etter, så er det egentlig veldig få ting vi MÅ.

Vi går snart inn i desember måned og førjulstid, som mange forbinder med stress og mas. Mitt TIPS til deg i dag er: Erstatt ” må” eller “burde” med “kan”, “vil” eller “velger å” + legg på en fordel og legg merke til forskjellen.

Velg å ha en riktig fin førjulstid!
Catherine ;o)

Innsikt nr. 21 2014 | Motiverende samspill

Hva får oss til å ønske å hente frem det beste i oss selv?

Riccardo Muti var dirigent ved La Scala i Milano. En dag fikk han et brev signert av 700 ansatte, med følgende beskjed: “You’re a great conductor. We don’t want to work with you, please resign. Why? Because you don’t let us develop. You’re using us as instruments, not as partners”. Musikerne hadde mistet gleden ved å spille. Han måtte gå.

Dirigenten Carlos Kleiber har en helt annen lederstil og utstråling enn Muti. Legg merke til øynene og kroppsspråket. Han får spillerne til å bringe frem sitt beste, gjennom å invitere til samspill. Partnerskapet mellom dirigent og orkester er lystbetont og gjensidig forsterkende.

Det minner meg om teori X og Y innen ledelse. Mc Gregor var en amerikansk professor i ledelse ved MIT Sloan School of Management. I sin bok “Mennesket og bedriften” lanserte han teori X og Y. Muti ville falt innenfor hans teori X, som beskriver en hemmende, autoritær og kontrollerende leder, som ikke gir utviklingsmuligheter til sine ansatte. Teori Y derimot oppleves som frigjørende. Lederen viser tillit, gir ansvar og rom for utvikling.

Ledere forventer motiverte medarbeidere, men hvor motiverende er lederne? Det skal lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor. Et eksempel er lederen som bestemte seg for å starte hver dag med å sende en hyggelig mail eller sms til en i sitt team. På kort tid økte produktiviteten i avdelingen med 31%. En liten investering ga en uforholdsmessig stor avkastning.

Det er så enkelt, men få gjør det. Sett av noen minutter hver dag til å vise andre oppriktig oppmerksomhet. Ta en uformell prat med en medarbeider, vis interesse og lytt aktivt. Legg merke til hvilken “Return On Involvement” du får. Det motiverer, gir energi og skaper engasjement. Det beste er at det er et vinn-vinn, begge parter får glede av det.

Avslutningsvis vil jeg gjerne dele foredraget av Itay Talgam som historien over er hentet fra: “Lead like the great conductors”. Jeg ble tipset om videoen av en god venn, og ble betatt! Klippet illustrerer godt forskjellen som gjør en forskjell innen ledelse. La deg inspirere.

“You do a very small gesture and suddenly, out of the chaos, order. Noise becomes music.” – Itay Talgam

 

Innsikt nr. 20 2014 | Hva er viktig?

Kommer nettopp fra en kaffe med en dyktig, flott og inspirerende kunde. Det er så godt å ta seg tid til å reflektere i en hverdag hvor mye krever vår oppmerksomhet, hele tiden. Det gir nye perspektiver og verdifull innsikt. Vi trenger alle å skape rom for å fordøye inntrykk, dele erfaringer og diskutere ulike utfordringer. Vi snakket blant annet om dette med prioriteringer, noe mange sliter med når oppgavene og mailene presser på fra alle kanter. Vi blir lett trukket med i dragsuget, hvis vi ikke er på alerten. Hvor gode idéer får vi eller beslutninger tar vi når det koker i topplokket?

Det minnet meg om illustrasjonen “Mind full or Mindful”, en god påminnelse om å stoppe opp, ta seg tid til å evaluere hva som er viktig og hva vi skal prioritere å bruke tid på.

Her er et tips som kan hjelpe deg til å prioritere: Ta en pause i det du holder på med akkurat nå, se for deg neste uke og still deg spørsmålet:

“Hva er det viktigste jeg kan gjøre i denne rollen som vil ha størst positiv effekt neste uke?”.

Vi har alle ulike roller: Mamma, leder, medarbeider, samarbeidspartner eller trener, for å nevne noen. Velg én prioritet innenfor hver av rollene (maks syv roller, ellers blir det uoversiktlig), det gir en ro, en opplevelse av mer kontroll over egen tid og skuldrene faller på plass. Når du prioriterer de viktigste tingene, som Steven Covey kaller de STORE STEINENE, blir det lettere å si nei til mindre viktige “hastesaker” som kommer inn fra sidelinjen.

Lykke til med å prioritere dine store steiner!

Benytter anledningen til å takke deg for at du leser Innsikt, takke for alle tilbakemeldinger jeg får og ønske deg en fantastisk flott sommer!
Catherine ;o)

Innsikt nr. 19 2014 | Lytt!

Helt fra vi var barn har vi lært – og blitt oppfordret til – å snakke, men vi har ALDRI lært å lytte og de fleste er skikkelig dårlige til det.

“If you have trouble being heard, you are not listening.” – Geoff Nightingale

Legg merke til neste gang du hilser på noen du aldri har truffet før, de fleste er mer opptatt av å si sitt eget navn, enn å lytte til hva den andre sier. En venn av meg gjorde et eksperiment, og presenterte seg en hel kveld som “en bunt gulrøtter”. INGEN reagerte!

De fleste lytter for å svare, mens få lytter for å forstå. “Søk først å forstå, deretter å bli forstått”, er FranklinCoveys femte vane. Jeg har lyst til å gjengi et sitat fra de 7 Gode Vanene:

Når jeg ber deg om å lytte, og du begynner å gi råd, har du ikke gjort det jeg ba deg om.
Når jeg ber deg lytte til meg, og du begynner å fortelle meg hvorfor jeg ikke bør føle slik, tramper du på følelsene mine.
Når jeg ber deg om å lytte, og du føler at du må gjøre noe for å løse problemet mitt, har du sviktet meg, selv om det kan høres merkelig ut.
Lytt! Alt jeg ber om er at du lytter, ikke at du sier eller gjør noe – bare hør på meg. – Ralph Roughton.

Innen coaching snakker vi om tre nivåer av lytting: Subjektiv, objektiv og global lytting.

Subjektiv lytting: Her er vår indre dialog aktiv. Det handler om deg og ditt, du har fokus på egen indre stemme, og det gjør at du ikke hører ordentlig etter.

Objektiv lytting: Her har du all oppmerksomhet rettet mot den som snakker, alt rundt er koblet ut. Du er oppmerksom på stemmeleiet, og hører mer enn bare ordene, du hører også budskapene.

Global lytting: Du tar inn alt! Du er var på hva slags energier det er her. Hva er det usagte? Hvis du kommer inn i et rom hvor det er uoverens-stemmelse, merker du det med én gang. Du lytter til det som foregår rundt, det er som om du har antenner, du tar inn det som foregår. Når du sier noe selv, er du var på hvordan vedkommende opplever det.

Det er godt å bli lyttet til med full oppmerksomhet, på en måte som gjør at vi får lyst til å fortelle mer. Det er dessverre sjelden vi opplever det, mye på grunn av at teknologien griper mer og mer inn i hverdagen vår, og tar stadig større plass på bekostning av nærvær. Vi trenger alle å trene på det, for å bli bedre. Neste gang du snakker med noen, tren på å lytte aktivt med hele deg, og legg merke til hvilken effekt det har på relasjonen.

Nysgjerrig på De 7 Gode Vanene til FranklinCovey? Du kan lese mer om vanene her.

Lykke til!

Innsikt nr. 16 2013 | Relasjoner og nettverk

“Nettverk er alt. Spesielt med min bakgrunn, har jeg all grunn til å si det!” uttalte motstandsmannen Gunnar Sønsteby. I hans tilfelle betød nettverk forskjellen på liv og død. Det er sjelden så dramatisk, men i overført betydning kan det bety “do or die” for din virksomhet. Hvis dine medarbeidere ikke evner å fortelle en historie som fenger, knytte gode kontakter med kunder, potensielle kunder, medarbeidere og andre viktige relasjoner, så blør bunnlinjen din.

Vi treffer nye mennesker hver dag, og det er forbausende hvor dårlige mange er til å svare på et enkelt spørsmål som: «Hva driver du med?». De begynner gjerne med noe i retning av «Nei… jeg holder på med noe IT-greier», uten et snev av stolthet i stemmen, og med et kroppsspråk som signaliserer alt annet enn at dette har de lyst til å fortelle om. Hvor ofte får vi dette spørsmålet i løpet av et yrkesaktivt liv, som anslås i gjennomsnitt til å vare ca. 10.000 dager? Kanskje et par ganger om dagen? Det betyr at du har i hvert fall 20.000 anledninger til å fortelle om deg selv på en så spennende og engasjerende måte, at de du snakker med gjerne vil høre mer, og kanskje til og med gjøre business med deg! Rart i grunnen at det er så vanskelig å svare på et enkelt spørsmål om hva du driver med hver dag. Det er vel anvendt tid å utfordre seg selv til å gi et godt svar på det.

Så, hva svarer DU når du har kort tid på deg, kanskje bare noen sekunder i en heis, eller det er to minutter igjen av kaffepausen på et seminar, og vedkommende som spør er en potensiell, interessant kunde eller arbeidsgiver? Det kalles en Elevator pitch, eller heistest. En god elevator pitch er fengende, skaper tillit, gir troverdighet og vi har lyst til å høre mer. Vær bevisst på hva du velger å fortelle, og få frem noe som er unikt. Mitt stalltips er å fortelle om et prosjekt du jobber med, som du synes er spennende. Da kommer ditt naturlige engasjement frem, og du kommuniserer automatisk godt. Ofte blir ting for abstrakte, mottakeren forstår ikke hva du snakker om. Ved å bruke konkrete eksempler vil du oppleve at folk nikker fordi de forstår hva du mener, og kanskje kjenner de seg igjen.

Tenk dramaturgi, og fortell historier. Vi liker å bli fortalt historier til, og en god historie huskes bedre enn tørre fakta. Er historien god nok, så blir den også gjenfortalt og jungeltelegrafen er i gang. Som Vinca La Fleur, taleskriveren til Bill Clinton, så treffende sa det under et foredrag i Norge for noen år siden: «Facts tell, stories sell». Det er så mange spennende mennesker der ute, og så mange muligheter. Synd å gå glipp av dem.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.
Les mer om historiefortelling

Download (PDF, 103KB)

Innsikt nr. 15 2013 | En god start

Har du lagt merke til at hvis du kommer godt ut på hoppkanten, så er mye gjort?

Har du en god start på dagen, så glir mye av seg selv. Er første setningen i en artikkel god, får du lyst til å lese videre. Når du møter nye mennesker, er førsteinntrykket avgjørende for om du ønsker å bli bedre kjent.

“You never get a second chance to make a first impression”.

 

En god start på dagen kan være

– En gå-/joggetur
– Å ta noen gode, dype åndedrag
– Skrive ned noe vi er takknemlig for
– Si noe pent til seg selv
– Filmatisere hvordan vi ønsker at dagen skal bli
– Drikke en smoothie, og ta seg tid til å nyte den
– Dele et sitat som vi tror andre kan ha glede av
– Lytte til et musikkstykke vi liker spesielt godt
– Sette av 5 min. til å planlegge dagen
– Få unna noe på “to-do” listen tidlig på dagen, og stryke det ;o) – en deilig følelse!

Litt av cluet, har jeg funnet ut, er å lage ritualer som blir til gode vaner. Et ritual er en fast ting vi gjør, og da trenger vi ikke å bruke energi på å vurdere om vi skal gjøre det eller ikke. Det skapes sterke nevrologiske koblinger i hjernen, som gjør det vanskeligere å bryte rutinen. For eksempel: Opp om morgenen og rett i treningstøyet. Den gode vanen vokser seg bokstavelig talt sterkere i nevrologien vår og det går nærmest av seg selv.

«Vaner er til å begynne med som trådene i et spindelvev, siden blir de til tykke rep.»
– Spansk ordtak

 

Tenk igjennom og finn et morgenritual, en god vane som passer for deg, og som gjør at du kommer godt ut på hoppkanten.

Lykke til og skap en flott dag!

Innsikt nr. 14 2013 | Attitude

“Attitude is a little thing that makes a big difference” sa Winston Churchill.

Min overbevisning er at med den rette innstillingen, er det meste mulig, også det å gå fra minus til pluss, og en halvering av sykefraværet…

I samtale med en av mine kunder, diskuterte vi over en lunsj: Hva er forskjellen som gjør en forskjell når det gjelder servicen vi opplever i ulike sammenhenger? Vi undret oss over hvor langt det er mellom høydepunktene. Bare tenk på deg selv, når opplevde du sist å bli positivt overrasket over den servicen du fikk? Eller når ble du sist forbanna eller skuffet i forhold til de forventningene du hadde? Hvor mange forteller du dine opplevelser til?

Alle medarbeidrne i en bedrift har et ansvar for å forvalte bedriftens merkevare. Deres handlinger vil enten svekke eller styrke selskapets omdømme. Warren Buffet sier det så treffende: “If you loose the company’s money I will be understanding. If you loose it’s reputation, I will be ruthless.” Noen er gode ambassadører, mens andre er sabotører. Enkelte bedrifter lykkes godt, men det er fortsatt mange som har en lang vei å gå, og posisjonen “Best på service” er VIDÅPEN i mange bransjer.

Daglig leder Hilde Lystad har lang erfaring fra servicebransjen, og har hatt stor suksess med blant annet revitaliseringen av Theatercaféen. Sammen utviklet og innførte vi ATTITUDE, med fokus på medarbeidere og kundeopplevelser. Programmet med tre samlinger har bidratt til økt omsetning, en bunnlinje som har gått fra minus mange millioner i pluss på få år, og en halvering av sykefraværet.

Vi er opptatt av å gå i dybden på hva som får folk til å føle seg sett og hørt, fordi det er først når vi blir konkrete at læringen integreres, og atferd endres. Vi må føle på kroppen hva de ulike nyansene gjør med oss, og foredle dem, slik at det bygger lojalitet hos kundene. Det handler om å skille seg ut, differensiere seg i forhold til konkurrentene, og det må gjenspeile seg i måten vi gjør ting på. Det skal så lite til, og små nyanser gjør en stor forskjell. Det høres enkelt ut , men det betyr ikke at det er lett, fordi det krever bevissthet og fokus over tid!

Et eksempel er Starbucks. Jeg liker at de skriver fornavnet mitt på kaffekoppen, og det gir meg en god følelse når de roper det opp. Det skal ofte ikke mer til, vi liker å bli sett.

Service er noe vi begge brenner for, og vi ønsker å utvikle oss videre. Derfor fikk vi idéen til å be om innspill fra mine lesere. Har du en kundeopplevelse i ditt liv som har utmerket seg, i den ene eller andre retning, og hvilken effekt hadde den på deg? Vi setter pris på om du forteller oss din historie per mail, telefon, eller enda bedre over en kopp kaffe eller en lunsj på Theatercaféen. Hilde og jeg spanderer!

Benytter anledningen til å ønske alle lesere en fantastisk sommer.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Innsikt nr. 13 2013 | Creativity by Disney

I motsetning til det mange tror, er en kreativ prosess ofte strukturert.

Walt Disney hadde sin egen kreativitetsstrategi som besto av tre ulike faser. Han forflyttet seg fysisk mellom tre rom. I det første rommet satt han i en fluktstol, med skissene til nye tegneserier tapet opp på veggene. Da så han opp i 45 grader, en ideell stilling for å fantasere og visualisere. Dette kalte han Drømmerommet, og her kunne han boble idéer hemningsløst uten kritikk eller negative vinklinger. Det neste rommet var Realistrommet, og her inntok han en annen fysiologi. Rommet var innredet med høye bord og han sto med haken i hånden og betraktet skissene fra dette ståstedet. Det siste rommet het Kritikerrommet, og det var innredet slik de fleste møterom er, med bord og stoler. Her var det om å gjøre å fokusere på begrensninger, utfordringer og hva som kunne være galt. Han kunne gå flere runder mellom rommene til han var tilfreds med resultatet.

I en brainstorming prosess er alle tre faser eller perspektiver nødvendige, men det er viktig at de kommer i riktig rekkefølge, hvis ikke risikerer vi å drepe idéer før vi har fått utforsket dem. De beste kreative prosessene involverer mennesker med forskjellige syn som tør å tenke ut av boksen og deltakerne bygger på hverandres idéer. Da Snøhetta skulle tegne Operaen i Oslo, inviterte de representanter fra ulike profesjoner inn i idéprosessen, og dansere, arkitekter og musikere byttet også roller for å kunne tenke friere. Det er spennende hva som kan skje når kloke hoder kommer sammen for å løse en utfordring, og Stig Haug i Stig & Stein sier det så glitrende:

“De beste idéene er de som ikke kan spores tilbake til én person.”

Disneys teknikk kan brukes hvis vi skal ta en beslutning og er i tvil. Hva ville realisten sagt til drømmeren? Hvilke argumenter har kritikeren, og hvordan svarer drømmeren? Bruk gjerne ark som du står på, som representerer de tre rommene til Disney. Etter å ha sett saken fra ulike ståsteder – bokstavelig talt – blir det ofte situasjonen klarere og det blir lettere å velge og velge bort.

Benytter anledningen til å ønske alle lesere en riktig god påske!

Innsikt nr. 17 2013 | Skap engasjement

Innsiktsmail

Kun 13% av arbeidsstyrken i verden er virkelig engasjert i jobben sin, det viser en undersøkelse Gallup har utført i 142 land. At en så stor andel er uengasjerte, får store konsekvenser for bunnlinjen. Bedrifter som ikke tar dette på alvor, kan risikere å miste de beste, og sitte igjen med en demotivert og uproduktiv gjeng. Størst utslag på engasjementsnivået gir relasjonen til nærmeste leder.

Jeg holdt nylig et foredrag om Employee Engagement for 60 direktører innen servicenæringen, og ble overrasket da jeg leste de nyeste rapportene fra 2013. Det står dårlig til med engasjementet på arbeidsplasser. De 13% som er i kategorien “Engaged”, beskrives som brennende engasjert i jobben, de er sterkt knyttet til firmaet og bidrar til å drive selskapet fremover. Kategorien “Unengaged” er på jobb og hever lønnen, men de bryr seg ikke, bidrar lite og mangler motivasjon. Den siste kategorien “Actively disengaged” er ikke bare misfornøyd, de kaster bort sin egen og andres tid på å klage, og underminerer derfor også sine kollegers innsats. Andre omfattende studier viser samme trend.

Ifølge McKinsey er det som påvirker en medarbeiders engasjement aller mest, relasjonen til nærmeste leder. Det som driver oss, og får oss til å yte litt ekstra, er å bli sett, få tilbakemeldinger og bli gitt muligheter til å utvikle oss. Noen ledere er gode på dette, men Aftenposten belyste nylig at problemet er at mange ikke vet hva sjefen forventer, og får sjelden eller aldri tilbakemelding. Det skal ofte så lite til for å skape fornyet engasjement, at det er overraskende hvor sjelden dette prioriteres. Litt mer oppmerksomhet fra sjefen, som tar seg tid til å snakke med deg én-til-én også utenom de formelle arenaene (medarbeidersamtaler og faste møter), viser seg å gi en enorm avkastning. Motiverte medarbeidere gir fornøyde og lojale kunder, og bedre bunnlinje. Andre sideeffekter er høyere produktivitet, bedre kvalitet og lavere sykefravær. Turnover skyldes ofte at medarbeiderne ikke føler at de får brukt sitt fulle potensial.

Her er topp tre tips som går igjen i litteraturen, og blant medarbeidere jeg har snakket med. Det er ikke akkurat rocket science, men det funker. Gjør det, og se hva som skjer…
1. Opp av stolen og prioriter tid med dine medarbeidere, det lønner seg.
2. Vis oppriktig interesse, still spørsmål, og gi tydelige tilbakemeldinger.
3. Gi medarbeiderne utviklingsmuligheter før de begynner å søke andre steder.

Håper at dette var til inspirasjon og nytte på tampen av året, og benytter anledningen til å ønske deg en riktig god jul og alt godt for 2014!

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Ticato AS

Kristian Kølles vei 29

1367 Snarøya

Innsikt nr. 12 2013 | Det vi fokuserer på forsterker vi

Har du lagt merke til at når vi har fokus på noe, så dukker dette “noe” opp overalt! Du har kanskje kjøpt deg en ny bil, en golf for eksempel, og plutselig ser du golfer ustanselig. De har vært dere hele tiden, du har bare ikke lagt merke til dem fordi radaren din ikke har vært innstilt på “golf”. Gravide opplever det samme, plutselig er “alle” gravide…

Så er spørsmålet, hva er radaren vår innstilt på i det daglige? Hvor velger vi å rette vårt fokus? Det blir ofte selvoppfyllende profeti.Noen er ukuelige optimister, ingen oppgave for stor og de kaster seg på med friskt mot uansett. Mens andre kan oppleve samme situasjon eller oppgave som overveldende. De kan ha nøyaktig de samme faglige kvalifikasjonene, eneste forskjellen er det som sitter mellom ørene, hvordan vi forestiller oss oppgaven.

Har du noen gang tenkt på hvem vi snakker mest med i løpet av en dag? Oss selv! Og hvordan er kvaliteten i den dialogen? Hvilke forstillinger og filmer spiller vi? Lager vi en skrekkfilm eller er det en film som gir en godfølelse og som motiverer oss til å gå igang i den retningen vi ønsker oss? Forestiller vi oss oppgaven som et uoverkommelig fjell eller deler vi den opp i mindre, mer håndterbare biter? hmm…

Hjernen vår tar ting veldig bokstavelig, og det vi fokuserer på forsterker vi. Mange fokuserer på det de ikke vil ha, og får derfor mer av det. Jeg hører ofte folk si: “Nå blir jeg syk igjen!”. Det er en bestilling til hjernen, som leverer akkurat det du ber om fordi det er der du har ditt fokus. Andre sier ting som: “Nå må jeg ikke spise sjokolade”. Da oppfatter vi “Nå må jeg spise sjokolade”. Hjernen klarer nemlig ikke å oppfatte ordet “ikke”.

Jeg hørte en gang Dag Otto Pedersen holde et foredrag hvor han fortalte om Gunnar og Kjell som skulle hoppe i fallskjerm. Det var den store guttedrømmen som omsider skulle realiseres! Vi er på Jarlsberg flyplass og familien venter spent på bakken. Lille Per ser opp og sier; “Nå kommer pappa snart dalende ned fra himmelen!”. Det siste de hører før de skal hoppe er: “I den ene enden av flyplassen er det to betongrør. Hva dere enn gjør gutter, må dere ikke lande der”. Gunnar treffer klokkerent og trer begge bena nedi det ene røret og brekker dem, mens Gunnar bommer litt og knuser kun den ene ankelen!

Kanskje noen av dere spiller golf? Har du noen gang tenkt: “Nå må jeg ikke gå i vannet”?

Det er en grunn til at flymanualene til F16 fly (og sikkert andre flymanualer også) ikke inneholder negasjoner, fordi det er en tungvint kommunikasjonsvei. Så tipset er: Ha fullt fokus på det du vil ha, slik at hjernen din får et klart bilde av det, og kan levere på den bestillingen!

Noen går igjennom livet med dette fokuset: “Livet er en kamp”, mens andre tenker “Livet er et eventyr”. Som Winston Churchill en gang sa: “Attitude is a small thing that makes a big difference”.

Velg ditt fokus med omhu, og ha en riktig fin dag!

Her kan du lese mer om fokus og laste ned artikkelen Fokuser på mulighetene.

Innsikt nr. 11 2013 | Form overskygger innhold

Ord kommer ofte i veien for kommunikasjonen når kroppsspråket ikke harmonerer med det vi sier. Det er små marginer; En usikker bevegelse, et blikk eller en keitete holdning kan bety forskjellen mellom det å få den etterlengtede kontrakten eller å gå tomhendt ut fra møtet.

Ifølge ekspertene er så mye som 93% av vår kommunikasjon non-verbal, det betyr at det er måten vi sier ting på mye mer enn hva vi sier som avgjør hvorvidt vi når igjennom med vår kommunikasjon. Wall Street Journal gjorde for noen år siden en undersøkelse blant toppledere i USA og spurte: «Hva synes du om presentasjoner du hører?» Resultatet var nedslående; 50% svarte svarte «direkte søvndyssende», 43% «fryktelig kjedelig» og bare 7% svarte «inspirerende». Det er med andre ord en del å hente. Du finner noen tips lenger ned i artikkelen.

På tampen av fjoråret hadde jeg gleden av å holde et pilotkurs sammen med teaterregissør Johan Osuldsen. Det var gøy å jobbe med Johan igjen, vi samarbeidet også for noen år siden om en toppledertrening hvor vi leide scenen på Chat Noir i fire timer, og trente kroppsspråk og stemmebruk. Det var så vellykket at vi før jul kom sammen igjen og har i fellesskap utviklet et eksklusivt kurs hvor vi trener en liten gruppe mennesker som virkelig ønsker å bli dyktigere til å kommunisere og formidle sitt budskap.

Johan har lang erfaring og har regissert blant annet MAMMA MIA, We will rock you og Showgirls som gikk på Chat Noir nå nylig. Han er dyktig til å gi personlige tilbakemeldinger som løfter, og til å foreslå enkle justeringer som gjør en stor forskjell. Fokuset var primært på det de færreste er bevisst eller får noe særlig tilbakemeldinger på, nemlig kroppsspråk og stemmebruk. Samtlige av våre ti deltakere forbedret sine presentasjoner da de fremførte på nytt etter evalueringen, og effekten var merkbar. Fantastisk gøy å oppleve, for dem og for oss.

Her er noen av tipsene som deltakerne fikk:

 • Viktig å stå støtt, være “jordet” med tyngdepunkt og fokus i nederst del av magen – det både gir og uttrykker trygghet.
 • Pusten påvirker stemmen, og bidrar til å dempe nervøsitet – pust godt ned i magen, det gir en større ro.
 • Stemmeleiet kan med fordel legges litt ned, særlig for kvinner som fort får en skjærende stemme når de blir nervøse. Da mister de troverdighet.
 • Våg å by på deg selv og kjenn at det du formidler er viktig for deg – da blir det også viktig for oss og treffer oss på et dypere plan.
 • Pauser bidrar til å gi mer tyngde til det du formidler, og fungerer som et kjærkomment avbrekk hvor vi får tid til å refleketere over det som ble sagt.

Et godt samspill mellom det vi sier og måten vi sier det på, gir troverdighet og inngir tillit. Ofte får vi ikke tilbakemeldinger, og har derved ingen mulighet til å rette opp ting som hemmer kommunikasjonen.

Konsulentselskapet Gemini Consulting gjorde for noen år siden en kartlegging av lederes egenskaper. Den viste at ledere generelt, og skandinaviske ledere i særdeleshet, er flinkere til å håndtere tall enn mennesker. I mange tilfeller så skjønner de ansatte rett og slett ikke hva lederne sier.

Kun syv prosent av det vi kommuniserer formidles gjennom rene ord. Resten er alstå non-verbalt, som ofte oppfattes ubevisst. Vi vet ikke hvorfor vi ikke likte ham eller henne, men vi valgte en annen leverandør. Noen kaller det magefølelsen. Hva er det de flest forbereder seg på før et møte eller en presentasjon, i den grad de forbereder seg i det hele tatt? På syv prosenten, resten tar de fleste på sparket, og tenker at det går sikkert bra.

Trygghet og evne til å skape tillit henger nøye sammen, og det var interessant å se hvilken forskjell små justeringer i kroppsspråk og stemmeleie gjorde for effekten av et budskap.

Du kan laste ned en kronikk jeg skrev for noen år siden i Dagens Næringsliv: Form over innhold.

Ønsker alle lesere et riktig godt og fremgangsrikt nyttår!

Innsikt nr. 10 2012 | Stress less

Visste du at vi puster 20.000 ganger i løpet av en dag, og at 60-70% av avfallsstoffene våre blir skilt ut gjennom pusten? Men de fleste av oss puster ikke riktig, og får derfor ikke full effekt. Over 80% av befolkningen puster høyt oppe i brystet, en overfladisk pust som fører til stive og anspente muskler, at vi får for lite oksygen til cellene og det forsterker den urolige stressfølelsen vi har fra før.

I tidligere utgaver av Innsikt har vi vært inne på hva vi kan lære av dyrene. Denne gangen kan vi la oss inspirere i forhold til hvordan håndtere stress. Hva gjør en katt etter en stressende opplevelse, etter at den er blitt jaget av en hund for eksempel? Den de-mobiliserer, legger seg ned og sover. Nå er jo ikke det så enkelt for oss mennesker i en travel hverdag, men det finnes gode alternativer. Ifølge Anette Aarsland, er det fysisk umulig å stresse samtidig som du puster dypt og har fokus på pusten.

Riktig pust gjør underverker: Reduserer stressnivået, løser opp muskelspenninger i nakke, kjever, skuldre og bryst, øker oksygenopptaget i alle kroppens celler, bedrer konsentrasjonen som følge av mer oksygen til hjernen, øker forbrenning og kondisjon, senker blodtrykket, bedrer fordøyelsen, renser og fungerer som en massasje for de indre organene. Det er bare å sette i gang folkens! Prøv, og kjenn hva som skjer.

Stress sender oss rett i en kamp/fluktrespons, som fra naturens side trigget oss for en kort periode slik at vi kunne slåss eller løpe i sikkerhet fra en bjørn eller tiger. Adrenalin og kortisol pumpes ut i kroppen og vi er i alarmberedskap. Problemet er at hjernen klarer ikke å skille mellom dårlig samvittighet eller en negativ tanke (som vi ofte repeterer mange ganger!) og en reell fare. Når vi får en stressreaksjon, så tror hjernen at vi faktisk er i fare, at det er en bjørn i nærheten. Noen ganger henter vi 50 bjørner på én tanke!

Pusteøvelsen er enkel og den tar kort tid å utføre. Simple is beautiful! Noen få minutters investering. Jeg ønsker deg en fin førjulstid med gode dype magadrag, større ro og glede!

Lykke til.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Innsikt nr. 9 2012 | Storytelling

Innsiktsmail

Abraham Lincoln praktiserte som advokat før han ble president, og han var legendarisk for sine åpnings- og sluttprosedyrer. Han hadde juryen i sin hule hånd.

Det var ingen tilfeldighet, han trente historiefortelling på den lokale kneipen sammen med sine venner hver uke, fordi han visste hvilken kraft og overbevisning det ligger i en god historie.

Historier og metaforer er “snarveier” og bygger bro til en raskere og dypere forståelse. De er også minneverdige – en god historie holder seg i tilhørernes bevissthet lenge etter at alt annet er glemt.

Å fortelle og lytte til historier er et ritual som etablerer fellesskap. Tenk bare på din egen reaksjon, når noen begynner å fortelle… Du blir fokusert og oppmerksom.

Vi liker å bli underholdt med en god historie, vi blir revet med og husker budskapet lettere, fordi historier skaper bilder i hjernen og lagres andre steder enn ordene. Vinca LaFleur, taleskriveren til Bill Clinton, sa det slik: “Facts tell, stories sell.”

En metafor, eller sammenligning, kan være et sitat eller en fortelling som har likhetstrekk med noe annet. Metaforer treffer ofte på et dypt ubevisst nivå, og tillater at andre trekker egne slutninger. En metafor er en elegant kommunikasjonsform, som har en umiddelbar effekt, treffer med emosjonell intensitet og møter mindre motstand enn en påstand. En av mine favoritter er det kinesiske ordtaket: “Når forandringens vind blåser, kryper noen i skjul mens andre går ut for å bygge vindmøller.”

Historier og metaforer har det til felles at de inspirer og motiverer. Ved å trene på dem, og innlemme dem i din kommunikasjon, vil du oppleve å bli lyttet til på en helt annen måte enn før.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Lykke til! Catherine ;o)

Innsikt nr. 8 2012 | Chutzpah – Om Guts & FLOW

Innsiktsmail

På et seminar nylig i Stockholm, hørte jeg Robin Sharma, forfatteren av boken “Munken som solgte sin Ferrari”. Han brukte ordet “Chutzpah”, som handler om å ha mot og utholdenhet. Jeg liker å relatere nye ting jeg lærer til innsikt og modeller jeg har i min verktøykasse fra før. Det å se ting i sammenheng, gir en enda dypere mening.

Vi har alle en komfortsone, der det er trygt og godt å være. Men det blir ingen utvikling, hvis vi ikke våger å utfordre oss selv med jevne mellomrom. Vi må ut av komfortsonen for å vokse.

Det er interessant å se Sharmas budskap i sammenheng med det Mihaly Csikszentmihalyi kaller flytsone. I 1990 kom han med boken The Psychology of Optimal Experience, der han lanserer begrepet flow. Det betegner en tilstand av dyp konsentrasjon. Du holder på med en aktivitet som opptar deg, og så blir du revet med, du glemmer tid og sted og går helt opp i det du gjør. Du yter optimalt uten å slite deg ut, det er en tilstand hvor arbeidet går lett, og du nyter det. Csikszentmihalyi forsket i en årrekke på lykke og kreativitet, og kom frem til at vi har det aller best når vi klarer å takle en utfordrende oppgave.

Jeg tenker at vi viser Chutzpah når vi bryter ut av komfortsonen, tar sjanser, våger oss ut i det ukjente, møter motstand, går på trynet (for det gjør vi ofte når vi utvikler oss), men gir ikke opp og får belønningen – vi lærer noe nytt, og opplever etterhvert mestring på et høyere nivå. Det er tilfredsstillende, og vi mennesker drives av utvikling.

Uten utfordringer sovner vi. Med for store utfordringer i forhold til vårt ferdighetsnivå, kan vi bli skrekkslagne og paralysert av stress. Det gjelder å utfordre seg selv og sine medarbeidere i passe doser.

Som illustrasjonen viser, er det også viktig å trene på de nye ferdighetene vi tilegner oss, gi oss selv tid og anledning til å oppleve mestring. Da får vi også inspirasjon og motivasjon til å søke videre oppover utviklingstrappen.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.


 

Innsikt nr. 7 2012 | I delfinens ånd

Innsiktsmail

Ved å studere dyrenes adferd, kan vi lære noen viktige prinsipper om hva som skaper styrke i team. Ett eksempel er gjess. Når hver gås slår med vingene, skaper den en oppdrift for fuglene som følger etter. Ved å fly i en V-formasjon, skapes det en synergi-effekt på 71%. Dette vil si at flokken kan fly 71% lenger enn hva en enkelt gås kan klare alene. Lærdom: Mennesker som arbeider for samme mål og føler at de spiller på samme lag, kommer mye raskere og enklere til målet fordi de får en ekstra kraft gjennom tillit, støtte og samhørighet.

Delfinen er et dyr fylt av glede og eleganse.

Fra sitt første åndedrett, arbeider delfiner i team. De lærer at for å overleve, må de samarbeide – for å finne mat og beskytte hverandre mot farer. Når vi jobber i team, har vi størst sjanse til å overleve og lykkes. Vi må dyrke frem teamet og feire de triumfer det oppnår.

De har naturlig anlegg for læring. Etter hvert som de vokser, lærer de videre de ferdighetene de har – til de unge i flokken. Som barn lærer vi. Som voksne slutter vi ofte med det. Lær konstant. Del det du lærer med andre. Lær videre med iver.

Delfiner søker mangfold. For å nyte og få det meste ut av livet, søker de selskap hos andre. Vi kan finne det beste av det som er oppnåelig – når vi søker til og innlemmer de som er annerledes enn oss selv.

Delfiner har evne til å tilgi. De tilbyr en ny sjanse. Fokuser på fremtiden, i stedet for på fortiden. Kreativiteten blomstrer når det er lov å lære av sine feil.

Delfiner feirer og nyter livet. De innlemmer moro i kampen for tilværelsen. De legger hele sitt hjerte i alt de gjør. Søk glede i arbeidet og arbeid med glede. Se etter muligheter til å feire noe hver dag.

Kilde: The Spirit of the Dolphin, video, Teknologisk Institutt

 

Vi kan la oss inspirere av disse vakre og kloke delfinene

 • Livslang læring og mentoring
 • Å dyrke frem teamet og mangfoldet
 • Fokus på fremtiden
 • Søke glede i det vi gjør

Lyst på mer inspirasjon? Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Innsikt nr. 6 2012 | Gelé-effekten

Innsiktsmail

Sitatet til den franske forfatteren Voltaire ”Hemmeligheten ved å kjede folk, er å fortelle alt” var sant på 1700-tallet, og det er enda mer relevant i dag. Vi har hørt det før: ”Less is more”, men hvor ofte tar vi det innover oss, og former våre presentasjoner deretter? Lær deg kunsten å velge bort, The Art of Sacrifice. Noe må gå på offerbålet, for at det som står igjen skal være tydelig.

Boken ”The Jelly Effect” fanget min interesse, både fordi tittelen var annerledes, og fordi innholdet illustrerer en utfordring jeg stadig møter: For mye informasjon!

Vi vil så gjerne fortelle alt, og da drukner hovedbudskapet! Metaforen forfatteren Andy Bounds bruker er: ”Business people say to much irrelevant stuff. It’s like filling a bucket with jelly, and flinging it at the other person, hoping some of it will stick.” Slutt å kaste gelé!

Daglig blir vi tyrannisert med en mengde irrelevant informasjon. Hvor mange av oss har ikke opplevd å bli utsatt for dårlige firmapresentasjoner eller foredrag hvor vi etter få sekunder forstår at vi nok en gang vil komme til å kjede oss til døde? ”Vi er representert i 20 land, og har 1000 ansatte, bla bla bla …” gjesp, hvem bryr seg? Det eneste kunden er opptatt av, er ”What’s in it for me?”, på hvilken måte kan dere hjelpe meg? Hva vil jeg få, helt konkret, ut av å inngå en avtale med ditt firma?

Kom frem til poenget raskt, før du mister folks oppmerksomhet.

Tips

Når du skal kommunisere – det være seg skriftlig eller muntlig – tenk igjennom og skriv ned:

1. Målet ditt. Hva ønsker jeg å oppnå med dette foredraget/mailen/møtet – helt konkret?
2. Hovedbudskapet. Essensen i det jeg vil formidle, i én setning.
3. Ønsket etterlatt inntrykk. Hva vil du at folk skal tenke, føle og kanskje til og med gjøre?

Har du disse tingene klart for deg, og du har skrevet dem ned, er sjansene mye større for at du når igjennom med ditt budskap. Et par tilleggstips:

4. ”Keep it simple” og vær konkret (barber bort alt som ikke er relevant, og bruk eksempler for å illustrere poengene dine).
5. ”Facts tell, stories sell” – formidle i form av historier. Vi liker å bli fortalt historier til, de gjør at vi lytter, husker og – dersom de er gode nok – gjenforteller dem.

Tenk på gelé-effekten neste gang du tar ordet, og sørg for å være kort, konsis og verd å lytte til.

Lyst til å lære om presentasjonsteknikk og bli tryggere foran et publikum? Les mer her.

Du finner flere boktips her.

Innsikt nr. 4 2012 | Tilstandsmestring

Innsiktsmail

Den viktigste gaven du kan gi deg selv og dine omgivelser, er å ha en daglig morgenrutine hvor du setter deg selv i en god tilstand. Hvorfor? Fordi når du er der, har du tilgang til dine ypperste ressurser. Du har det bedre med deg selv og andre, du tar ting på en helt annen måte, tar bedre beslutninger, du presterer bedre, lærer raskere og husker mer.

Tenk deg at du kommer på jobb og har hatt en krangel med et familiemedlem, du har hatt en tung start på dagen, er sint og irritert, du har kanskje sagt ting du angrer på og føler deg elendig. Da kan noen si noe hyggelig til deg, og du kan risikere å ta det opp i verste mening.

Tenk deg nå et annet scenario: Du har hatt en strålende start på dagen, kanskje var det bursdagen din, du fikk kaffe på sengen, gaver og bursdagskort med rørende hilsner fra barna, du hadde hele familien rundt deg, følte deg elsket og verdsatt, og det var god stemning. Du stråler når du ankommer jobben. Da kan noen faktisk si noe ganske sårende til deg, og det preller av som vann på gåsa. Det biter ganske enkelt ikke på!

Forskningen til Harvard professor Shawn Achor viser til at når hjernen har et positivt fokus, versus negativt eller sågar nøytralt, så presterer vi bedre på nær sagt alle områder:

Så er spørsmålet, hvordan setter jeg meg selv i en god tilstand?

Det er enklere enn mange tror.

Lag en liste over ting som gjør deg glad, ting som gir deg energi. Skriv ned 10 ting som du kan gjøre selv, som du har kontroll over. Fremfor å skrive “At solen skinner” (for det har vi jo ikke kontroll på), skriv “Den gangen jeg satt på hytta og kjente at solen varmet på kroppen”.

Alle våre opplevelser er lagret i nevrologien og fysiologien vår, det betyr at gode opplevelser kan hentes frem igjen når vi måtte ønske det. Det å tenke tilbake på en herlig ferieopplevelse, se for deg det du så, høre det du hørte og virkelig føle det du følte, gjør at du automatisk gjenopplever godfølelsen fra den gang da.

Du kan “copy + paste” tilstander og vi gjør det hele tiden (både gode og dårlige). Feel Good listen blir din beredskapsplan den dagen ting er litt tungt.

 

 

 

Et godt tips
Lag deg et dokument som heter “Hyggelige tilbakemeldinger”. Der tar du vare på komplimenter, mailer og smser som du har fått og som gjorde deg glad. Når du leser dem på nytt, produseres hormoner som endorfiner og serotonin i hjernen, du føler deg glad og kommer automatisk i en god tilstand.

Det du fokuserer på forsterker du, så gå i gang nå og fokusér på det du ønsker mer av.

Lykke til!
Catherine ;o)

Innsikt nr. 5 2012 | Sterke merkevarer

Innsiktsmail

For noen år siden i forbindelse med et foredrag jeg holdt for Rotary, utfordret jeg meg selv på å forklare på en enkel måte hva merkevarebygging eller branding er.

Hvis jeg skulle brukte bare ett ord, hva ville det være?

Jeg landet på valg, merkevarebygging handler om valg – summen av det vi velger å eksponere for omverdenen for at andre skal velge oss. Skal vi være tydelige, må vi også være villige til å velge bort.

Harvard Business School har lenge vært opptatt av hva de bedriftene som lykkes aller best gjør annerledes. Hva er forskjellen som gjør en forskjell? Det viser seg at merkevarer som lykkes over tid har fire ting til felles:

En sterk visjon som inspirerer (utover det å tjene penger til aksjonærene), verdier vi står for, som er kjent og etterleves i organisasjonen, krystallklare
mål og fengende historier. Historiene blir bærerne av de andre elementene.
Jo bedre de er og jo oftere de fortelles både internt og eksternt, jo tydeligere blir merkevaren i folks bevissthet.

Hvilke historier velger dine ledere og medarbeidere å fortelle i det daglige, når de møter kunder og poteniselle kunder, og hvor fengende er historiene?

Taleskriveren til Bill Clinton, Vinca La Fleur, var i Norge for noen år siden. Ett av hennes budskap var: “Facts tell, stories sell”. Vi liker å bli fortalt historier til, de gjør at vi lytter, husker og – dersom de er gode nok – gjenforteller dem. Det er ikke bare barn som liker historier, vi voksne vil også underholdes. Så tenk på det neste gang du får spørsmålet vi ofte får: “Hva driver du med?”. Fortell en historie som er verdt å lytte til.

Ønsker deg en riktig god sommer, og velkommen til flere innsiktsmailer til høsten.

Catherine ;o)

Innsikt nr. 3 2012 | Tips til å håndtere stress i hverdagen

Litt mange mailer da du kom hjem fra påskeferie?

Informasjonsmengden vi daglig utsettes for, oppleves ofte som overveldende og stressende. Det sender oss rett i en såkalt kamp/ fluktrespons, hvor reptilhjernen vår overtar kommandoen.

Reptilhjernen er den eldste og mest primitive delen av hjernen vår, som var godt egnet til å holde oss i live og fikk oss til å reagere hver gang noe nytt oppsto eller vi ble utsatt for fare, som for eksempel fra en tiger. 70% av blodet strømmer da fra hjernen til armer og ben, slik at vi er bedre i stand til å slåss eller flykte.

Problemet er at hjernen klarer ikke å skille mellom en reell tiger – og en annen type «hastesak» for eksempel en mail, eller en annen form for avbrytelse. Hjernen tolker dette som noe den straks må ta seg av, hvilket resulterer i at vi er i konstant alarmberedskap. Hvor gode beslutninger tar vi, når brorparten av blodet har forlatt hjernen?

Stress sliter, og kan true vår helse. De fleste konsultasjoner hos allmennpraktiserende leger skyldes stressrelaterte tilstander, og i den nærmeste fremtid kan utbrenthet blir en av våre største helseproblemer. De fleste av oss tar ikke stresspåkjenninger alvorlig. Vi overser gjerne «den røde lampen» som varsler om at vi er i ferd med å bli «overopphetet. Ofte er den første reaksjonen på varsellampen: «Jeg har ikke noe valg», «Jobben er slik», «Dette går over», «Jeg trenger ikke hjelp». Det som kjennetegner stress, er følelsen av å ikke ha kontroll over en livssituasjon. Mange legger skylden for manglende kontroll og stress på eksterne forhold og tenker: «Hvis bare ditt eller datt hadde vært annerledes, hadde ting vært så mye greiere.» Poenget er at ting er som de er, og vi må selv ta ansvar for det som skjer oss. Måten vi reagerer på stressutløsende faktorer, avgjør om stress blir plagsomt eller helsefarlig. Andries J. Kroese, forfatter av boken «Stress, meditasjon, yoga og avspenningsteknikker.

Tips for å redusere stress i hverdagen:

Pust: Ta deg tid til å trekke pusten ila dagen. Sett deg godt til rette i stolen, lukk gjerne øynene og trekk pusten helt ned i magen (når du pusten inn, skal magen vide seg ut og når du puster ut, trekker du magen inn). Et par minutter er ofte nok til å gi et nytt perspektiv på det du jobber med, og en annen ro og klarere tanker. Små avbrekk som en gåtur rundt kvartalet gjør samme nytten.

Fokusér: En av konsekvensene av informasjonspresset vi utsettes for, er at vi gradvis blir dårligere til å holde fokus på én ting av gangen. Multitasking er en myte – hver gang vi blir avbrutt, tar det et sted mellom åtte og 20 minutter å komme tilbake til det konsentrasjonsnivået vi var på før vi ble avbrutt! Jobb med én oppgave av gangen og gjerne uavbrutt. Skru av pop-up mail, gjør deg selv utilgjengelig i perioder og sett av tid til å lese og håndtere mail. Du kan spare minst én time hver dag.

Spør: Når du får en oppgave, gjør det til en vane å spørre når folk må ha det. Ofte antar vi at ting haster mer enn de gjør, og stresser unødvendig. Legg opp til litt slack i programmet, slik at du har tid mellom møter til å hente deg inn igjen.

Anbefaler denne boken: Stress, meditasjon, yoga og avspenningsteknikker av Andries J. Kroese.

Innsiktsmail startet jeg med i januar 2012, motivert av et ønske om å dele kunnskap, tips og verktøy som kan gjøre hverdagen vår enklere og bedre. Dersom du ikke ønsker å motta slike mailer, setter jeg pris på om du gir meg beskjed.

Ønsker deg en fin dag!
Catherine ;o)

 


5 | Gi faen kurs for flinke folk|2020-03-17| OSLO-Dashboard(5)


Takk for bra engasjement!
“Det er så lett a glemme når man kommer tilbake til hverdagen”. Repeter stoffet, så får du mye mer ut av kurset.
Det var veldig inspirerende og hyggelig å være sammen med dere, tusen takk for bra engasjement! Du kan klikke på fanene over og laste ned kursmateriellet.
Her er en oppsummering, slik at du kan friske opp innholdet. Når du videreformidler det du har lært, husker du det bedre.
Lykke til med å innarbeide nye vaner!

Se bildene fra kurset
–!!Bruker HR for aa skille linjer!!–.

Jeg setter pris på om du ikke distribuerer materiellet videre til andre. © Ticato 2020
Password: oslo


10%

SLIDER PASSER INN HER >


Cards list: Pinterest 2Col/row

Steg 2

2


1|Viktig kursinformasjon

T


tÅ jobbe smart handler ikke om å få alt gjort, men om å gjøre de riktige tingene slik at vi holder oss produktive både på kort og lang sikt. Det som virkelig er viktig! Dette krever at medarbeiderne er i stand til å prioritere og ta beslutninger, fokusere på det aller viktigste og styre sin energi.

[su_spoiler title=”Se tidligere kursoppfølgingssider” open=”yes” style=”default” icon=”folder-2″]


[/su_spoiler]

1[ wpbb post:acf type=’wysiwyg’ name=’acf_wys2′ ]


3

W34

_ _ _52|”Gi faen for flinke folk”


Dette kurset hjelper deg å senke skuldrene, frigjøre mer av ditt potensial og stole på at den du er og det du kan/gjør er godt nok! Det er viktig å gi litt f… noen ganger, og alt behøver ikke å være perfekt. Frigjør energi og tro på det du kan få til, både på jobb og privat.


2 | lgc columns

3

Her er mere tekst. Det er viktig å gi litt f… noen ganger, og alt behøver ikke å være perfekt. Frigjør energi og tro på det du kan få til, både på jobb og privat.


4 | Edit post


∫ Direct Code Insert in Post Editor3|Ukenytt


“Innholdet av kortet fra ACF_Txt2. Det er viktig å gi litt f… noen ganger, og alt behøver ikke å være perfekt. Frigjør energi og tro på det du kan få til, både på jobb og privat.”

Tidsmestring
Kommunikasjon
Branding
Ticato logo
Ta ditt neste steg med
Strategisk
Branding

Din beste venn

Strategisk
Branding

Din beste venn

Gruppearbeide
Nye ideer sprees så mye bedre i teamarbeide

Bacon ipsum dolor amet meatloaf ribeye ball tip, cow chuck venison pork belly meatball porchetta. Strip steak tenderloin biltong shoulder cow.

og helst i god tid...
Planlegg neste steget strategisk
... help you shine!
"Make a difference...
Image is not available
Bedre
Tidsmestring

Ta skikkelig fatt i tiden

Bedre
Kommunikasjon

Steg for steg

Planlegg ditt
Neste Kurs

Vi holder foredrag neste uke i
Sarpsborg

STRATEGI
Neste seminarer

Les mer

previous arrownext arrow
Slider

2

3

[su_spoiler title=”Klikk for tips” open=”yes” style=”simple” icon=”folder-1″]

Seminar nytt:

Frokostseminar med Vibeke Holtskog om “Kunsten å kommunisere tydelig”. Avdeling Vestoppland arrangerer 😊.


Tren og bli bedre på å mestre tiden din!
[/su_spoiler]
3


[su_spoiler title=”Galleri” open=”no” style=”default” icon=”folder-2″]Bilder fra kurset


[/su_spoiler]

4
Su Galleri
Direct Insert in Post Editor[su_spoiler title=”Oppfølgingssider” open=”yes” style=”default” icon=”folder-1″]Her finner du alle dine tidligere kursoppfølgingssider.


[/su_spoiler]

5


Nedlast kursmateriel

Kompendium
Ideer
Tidsmestring
Arbeid under press
Gi faen for flinke piker
previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

6


Stephen Covey video

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/WFc08j9eorQ” playlist=”” width=”600″ height=”400″ responsive=”yes” controls=”yes” autohide=”alt” autoplay=”no” mute=”no” loop=”no” rel=”yes” fs=”yes” modestbranding=”no” theme=”dark” wmode=”” playsinline=”no” title=”” class=””]
Les mer…

7


Jobbe smartere

Å jobbe smart handler ikke om å få alt gjort, men om å gjøre de riktige tingene slik at vi holder oss produktive både på kort og lang sikt. Det som virkelig er viktig! Dette krever at medarbeiderne er i stand til å prioritere og ta beslutninger, fokusere på det aller viktigste og styre sin energi.

88


4|Kursprogramm for flinke folk

T


tDette kurset hjelper deg å senke skuldrene, frigjøre mer av ditt potensial og stole på at den du er og det du kan/gjør er godt nok!


2
3

Innhold 4

Read more…


4

Takk for sist.
Gi faen-kurs for flinke folk!
Uncover wealths of viewing insights
about your documents.

Discover the power of PDF Page by Page Experiences and Live Insights, brought to your desktop.

Add amazing depths of experience
to document sharing
Uncover wealths of viewing insights
Add powerful experiences
to the documents you share
.
visualiser ønsket resultat,
bli tryggere,
få til mer av det du vil.

Mobile

Tablet

PC

Gjør som Kjetil André Aamodt,
Registrer deg i feltet til høyre.
Få tilgang til tips
next arrow
Slider
Hei, håper at du fikk noen nyttige innspill på kurset.

Legg inn navn og e-post, så får du tilgang til en PDF med en oppsummering av tipsene.


Prioriter det som er aller viktigst for deg og gi litt mer f… i mindre vesentlige ting.


Lykke til!Dersom du har spørsmål, ta kontakt på e-post: catherine@ticato.no


Foredrag og kurs

IMG

Ticatos aktiviteter

Les mer..

Budskap

Vi kan hjelpe deg å få frem ditt budskap på en tydelig og engasjerende måte, bygge en sterk merkevare og jobbe smartere. Branding eller merkevarebygging handler om valg.


Branding

Branding er summen av det vi velger å kommunisere til andre, for at de skal velge oss. En sterk merkevare oppleves som attraktiv og skaper emosjonelle bånd til kundene.


Kommunikasjon

Evnen til å kommunisere effektivt og tydelig blir stadig viktigere. Kommunikasjon står sentralt i alt vi foretar oss, og er ofte avgjørende for hvorvidt vi lykkes eller ikke. Økt innsikt og praktisk trening gjør deg tryggere og bedre.​

Unwanted Line Breaks generated when using Beaver Builder and Themer.


The issue occurs when using shortcodes to insert content and plugins within the back end Post content editor (incl. with the use of Beaver Themer). It also occurs when coding with the Beaver Builder insert Text or insert Tabs modules in the BB front end page builder.


ACF_Wys1: no class, style=”float: left; …

There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float.


ACF_Wys3: no class, just no space or CR

There is some extra text right after the images. There is some extra text right after the images. There is some extra text right after the images. There is some text right after the images. There is some extra text right after the images.
post_wrap
post_wrap0
post_wrap1
post_wrap2
post_wrap3
post_wrap4
post_wrap5
post_wrap6
post_wrap7

Direct Post Content:
EXAMPLE 1:


1a/ – – I inserted the below code in the Post Content Text editor – – – -/


‹div style="margin: 0px; background-color: rgba(251, 252, 254, 1); border: 1px solid rgba(145, 155, 185, 0.3); padding: 8px;"›

‹img src="/wp-content/uploads/PDF.png" alt="" style="float:left; width:60px;margin-right:6px;"›

‹img src="/wp-content/uploads/PDF.png" alt="" style="float:left; width:60px;margin-right:6px;"›

‹img src="/wp-content/uploads/PDF.png" alt="" style="float:left; width:60px;margin-right:6px;"›

‹img src="/wp-content/uploads/PDF.png" alt="" style="float:left; width:60px;margin-right:6px;"›

‹/div›

The result is as expected: 4 PDF.png’s aligned in the same row1b/- – I inserted the exact same code in an Advanced Custom Field “wysiwig” Field via the wpbb shortcode and inserted the shortcode, also in the Post Content Text editor that generates this page/post – – /:

wpbb post:acf type='wysiwyg' name='acf_wys1'
in brackets.

The result is defect due to line breaks added by the Beaver Builder wpbb post:acf shortcode call.

ACF_Wys1: no class, style=”float: left; …

There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float. There is some text right after the images that float.
Resulting code in the source file: a ‹br/› added at then end of each line and a ‹p› on the last one.

These ‹br/› and ‹p› issues affect multiple areas of Beaver Builder and Themer and I have been struggling with them for months using site wide custom css. Here I find no way to remove the unwanted breaks.EXAMPLE 2:

2a/ – – I inserted two “LGC Light Grid Columns” into the Post Editor (lgc_column grid=”50″ etc…) / USING THE DIRECT INSERT => Columns Top Aligned OK/

[su_menu name=”Cases”]


[su_menu name=”Kurs”]


2b/ – – NOT TOP ALIGNED using the exact same code inside an Advanced Custom Field via Beaver Builder Shortcode – – /

wpbb post:acf type='wysiwyg' name='acf_wys2' (in brackets)

ACF_Wys2

[su_menu name=”Cases”]


[su_menu name=”Kurs”]


2

7| Oppfölging: “Gi faen for flinke folk” ≈

7| Oppfölging: “Gi faen for flinke folk”

Takk for at du var med ≈

Kompendium
Ideer
Tidsmestring
Arbeid under press
Gi faen for flinke piker
previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

[su_spoiler title=”Galleri” open=”no” style=”default” icon=”folder-2″]Bilder fra kurset


[/su_spoiler]
.4Last ned PDF’en

Dato: april 7, 2020
2

[su_spoiler title=”Klikk for tips” open=”no” style=”simple” icon=”folder-1″]

Seminar nytt:

Frokostseminar med Vibeke Holtskog om “Kunsten å kommunisere tydelig”. Avdeling Vestoppland arrangerer 😊.


Tren og bli bedre på å mestre tiden din!
[/su_spoiler]
.3

8
8 | Layout linked


Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1, Ligne 1,

Ligne 2, Ligne 2, Ligne 2, Ligne 2, Ligne 2, Ligne 2,

Ligne 3, Ligne 3, Ligne 3, Ligne 3, Ligne 3, Ligne 3,


1
Content: field 1

Direct Insert in Post Editor


Direct Insert in Post Editor2
Content: field 2
[su_custom_gallery source=”media: 9754, 9755″ limit=”8″ link=”custom” target=”self” width=”70″ height=”70″ title=”hover” class=””]


3
Content: field 3


4
Content: field 4


5
Content: field 5


6
Content: field 6
Æ Ø Å æ ø å


7
Content: field 7
Hei, vi håper at du fikk noen nyttige innspill på kurset.

Legg inn navn og e-post, så får du tilgang til en PDF med en oppsummering av tipsene.


Prioriter det som er aller viktigst for deg og gi litt mer f… i mindre vesentlige ting.


Lykke til!Dersom du har spørsmål, ta kontakt på e-post: catherine@ticato.no