Innsikt 53 2023 | Visualisering: Se det for deg


Visualisering gjør deg tryggere og er en svært effektiv teknikk, mye brukt blant idrettsutøvere. Det handler om å se for seg ønsket resultat. Vi kan se for oss resultatet i form av bilder eller som filmer. Visste du at vi er i samme bransje som Steven Spielberg hele gjengen? Vi lager filmer i eget hode – hele tiden. Hvilket terningkast ville du ha gitt filmene dine, 1 eller 6?Kraften i visualisering
En inspirerende historie som tydelig demonstrerer kraften i visualisering handler om et profesjonelt basketballag som gjennomførte et interessant eksperiment. Laget ble delt inn i tre grupper: den første gruppen skulle trene som vanlig, gruppe to skulle ikke trene i det hele tatt på en uke, og den siste gruppen skulle trene utelukkende gjennom mental visualisering. De ble bedt om å se for seg at de kastet ballen i kurven.

Da uken var omme testet de ferdighetene til spillerne. Den gruppen som gjorde det dårligst var ikke overraskende de som ikke hadde trent i det hele tatt. Det som var mer oppsiktsvekkende var at de som gjorde det best, var de som kun hadde trent mentalt. De bommet aldri! De så for seg at ballen gikk i kurven hver eneste gang, og hadde dermed dannet nye nevrologiske koblinger i hjernen.

Nyere forskning avslører at hjernen er mye mer plastisk og formbar enn vi tidligere trodde. Den utvikler seg stadig, også når vi blir eldre, så det er håp for oss godt voksne også!

“What you see is what you get!”

Spill film
Mange opplever det som skremmende å presentere foran et publikum. Jeg coachet en toppleder som hadde sceneskrekk, og første gangen vi møttes spurte jeg ham: Hvordan skremmer du deg selv? Han så litt rart på meg og spurte: Hva mener du? Jeg gjorde ham oppmerksom på sin indre dialog og filmer han spilte. Når jeg trener kunder i muntlig formidling av budskap, bruker vi ofte visualisering som et verktøy for å skape trygghet. I stedet for å lage skrekkscener i eget hode i dagene før og underveis i presentasjonen, som mange pleier å gjøre (inkludert topplederen), oppfordrer jeg dem til å fokusere på det de vil ha i stedet. De ser for seg at tilhørerne nikker, smiler, noterer det de sier, lytter interessert, stiller spørsmål og til og med kommer opp etter presentasjonen og sier at dette var interessant.

Det du bestiller, får du.

Dette er mental trening: Du trener hjernen til å fokusere på å lykkes, du gir den en bestilling. Det som skjer er at hjernen da – med sine 86 milliarder celler – leverer det du bestiller. Du går ikke på restaurant og bestiller noe du ikke vil ha, du velger det du aller helst har lyst på. Samme her!

Prøv det, du vil bli positivt overrasket.

Takk for at du leser Innsikt og riktig god sommer.
Catherine ;o)