Innsikt nr. 10 2012 | Stress less

Visste du at vi puster 20.000 ganger i løpet av en dag, og at 60-70% av avfallsstoffene våre blir skilt ut gjennom pusten? Men de fleste av oss puster ikke riktig, og får derfor ikke full effekt. Over 80% av befolkningen puster høyt oppe i brystet, en overfladisk pust som fører til stive og anspente muskler, at vi får for lite oksygen til cellene og det forsterker den urolige stressfølelsen vi har fra før.

I tidligere utgaver av Innsikt har vi vært inne på hva vi kan lære av dyrene. Denne gangen kan vi la oss inspirere i forhold til hvordan håndtere stress. Hva gjør en katt etter en stressende opplevelse, etter at den er blitt jaget av en hund for eksempel? Den de-mobiliserer, legger seg ned og sover. Nå er jo ikke det så enkelt for oss mennesker i en travel hverdag, men det finnes gode alternativer. Ifølge Anette Aarsland, er det fysisk umulig å stresse samtidig som du puster dypt og har fokus på pusten.

Riktig pust gjør underverker: Reduserer stressnivået, løser opp muskelspenninger i nakke, kjever, skuldre og bryst, øker oksygenopptaget i alle kroppens celler, bedrer konsentrasjonen som følge av mer oksygen til hjernen, øker forbrenning og kondisjon, senker blodtrykket, bedrer fordøyelsen, renser og fungerer som en massasje for de indre organene. Det er bare å sette i gang folkens! Prøv, og kjenn hva som skjer.

Stress sender oss rett i en kamp/fluktrespons, som fra naturens side trigget oss for en kort periode slik at vi kunne slåss eller løpe i sikkerhet fra en bjørn eller tiger. Adrenalin og kortisol pumpes ut i kroppen og vi er i alarmberedskap. Problemet er at hjernen klarer ikke å skille mellom dårlig samvittighet eller en negativ tanke (som vi ofte repeterer mange ganger!) og en reell fare. Når vi får en stressreaksjon, så tror hjernen at vi faktisk er i fare, at det er en bjørn i nærheten. Noen ganger henter vi 50 bjørner på én tanke!

Pusteøvelsen er enkel og den tar kort tid å utføre. Simple is beautiful! Noen få minutters investering. Jeg ønsker deg en fin førjulstid med gode dype magadrag, større ro og glede!

Lykke til.

Du finner tidligere utgaver av Innsikt her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.