Innsikt nr. 11 2013 | Form overskygger innhold

Ord kommer ofte i veien for kommunikasjonen når kroppsspråket ikke harmonerer med det vi sier. Det er små marginer; En usikker bevegelse, et blikk eller en keitete holdning kan bety forskjellen mellom det å få den etterlengtede kontrakten eller å gå tomhendt ut fra møtet.

Ifølge ekspertene er så mye som 93% av vår kommunikasjon non-verbal, det betyr at det er måten vi sier ting på mye mer enn hva vi sier som avgjør hvorvidt vi når igjennom med vår kommunikasjon. Wall Street Journal gjorde for noen år siden en undersøkelse blant toppledere i USA og spurte: «Hva synes du om presentasjoner du hører?» Resultatet var nedslående; 50% svarte svarte «direkte søvndyssende», 43% «fryktelig kjedelig» og bare 7% svarte «inspirerende». Det er med andre ord en del å hente. Du finner noen tips lenger ned i artikkelen.

På tampen av fjoråret hadde jeg gleden av å holde et pilotkurs sammen med teaterregissør Johan Osuldsen. Det var gøy å jobbe med Johan igjen, vi samarbeidet også for noen år siden om en toppledertrening hvor vi leide scenen på Chat Noir i fire timer, og trente kroppsspråk og stemmebruk. Det var så vellykket at vi før jul kom sammen igjen og har i fellesskap utviklet et eksklusivt kurs hvor vi trener en liten gruppe mennesker som virkelig ønsker å bli dyktigere til å kommunisere og formidle sitt budskap.

Johan har lang erfaring og har regissert blant annet MAMMA MIA, We will rock you og Showgirls som gikk på Chat Noir nå nylig. Han er dyktig til å gi personlige tilbakemeldinger som løfter, og til å foreslå enkle justeringer som gjør en stor forskjell. Fokuset var primært på det de færreste er bevisst eller får noe særlig tilbakemeldinger på, nemlig kroppsspråk og stemmebruk. Samtlige av våre ti deltakere forbedret sine presentasjoner da de fremførte på nytt etter evalueringen, og effekten var merkbar. Fantastisk gøy å oppleve, for dem og for oss.

Her er noen av tipsene som deltakerne fikk:

  • Viktig å stå støtt, være “jordet” med tyngdepunkt og fokus i nederst del av magen – det både gir og uttrykker trygghet.
  • Pusten påvirker stemmen, og bidrar til å dempe nervøsitet – pust godt ned i magen, det gir en større ro.
  • Stemmeleiet kan med fordel legges litt ned, særlig for kvinner som fort får en skjærende stemme når de blir nervøse. Da mister de troverdighet.
  • Våg å by på deg selv og kjenn at det du formidler er viktig for deg – da blir det også viktig for oss og treffer oss på et dypere plan.
  • Pauser bidrar til å gi mer tyngde til det du formidler, og fungerer som et kjærkomment avbrekk hvor vi får tid til å refleketere over det som ble sagt.

Et godt samspill mellom det vi sier og måten vi sier det på, gir troverdighet og inngir tillit. Ofte får vi ikke tilbakemeldinger, og har derved ingen mulighet til å rette opp ting som hemmer kommunikasjonen.

Konsulentselskapet Gemini Consulting gjorde for noen år siden en kartlegging av lederes egenskaper. Den viste at ledere generelt, og skandinaviske ledere i særdeleshet, er flinkere til å håndtere tall enn mennesker. I mange tilfeller så skjønner de ansatte rett og slett ikke hva lederne sier.

Kun syv prosent av det vi kommuniserer formidles gjennom rene ord. Resten er alstå non-verbalt, som ofte oppfattes ubevisst. Vi vet ikke hvorfor vi ikke likte ham eller henne, men vi valgte en annen leverandør. Noen kaller det magefølelsen. Hva er det de flest forbereder seg på før et møte eller en presentasjon, i den grad de forbereder seg i det hele tatt? På syv prosenten, resten tar de fleste på sparket, og tenker at det går sikkert bra.

Trygghet og evne til å skape tillit henger nøye sammen, og det var interessant å se hvilken forskjell små justeringer i kroppsspråk og stemmeleie gjorde for effekten av et budskap.

Du kan laste ned en kronikk jeg skrev for noen år siden i Dagens Næringsliv: Form over innhold.

Ønsker alle lesere et riktig godt og fremgangsrikt nyttår!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.