Innsikt nr. 28 2016 | Gjør som delfintreneren!

Vet du hvordan man trener delfiner?

Treneren bruker en lang stang, som han holder nederst i bassenget. Hver gang delfinen svømmer over stangen, får han fisk. Gradivis heves stangen.

Hvis delfinen svømmer under, får han ikke kjeft men får ganske enkelt ikke fisk. Delfiner er svært intelligente dyr, de skjønner fort at den ønskede atferden lønner seg. De forteller til resten av gjengen i bassenget: «Hei bli med, han her er grei, når vi gjør kule ting så får vi belønning!».


Slik blir de inspirert til og får lyst til å gjøre sitt beste.


Det interessante er at hvis en trener behandler en delfin dårlig, går delfinen til streik. Hver gang treneren nærmer seg bassengkanten, svømmer delfinen sin vei. «Jeg vil ikke jobbe med deg mer…». Og ikke nok med det, han får med seg resten av gjengen også – det er fullt mytteri i bassenget. Treneren er ferdig der, og må finne seg en annen jobb.


Vi blir inspirert når vi ferskes i å gjøre noe bra.


Når dine medarbeidere, lederen, ektefellen, barna eller venner gjør noe du liker, gi dem “fisk” i form av en ektefølt stor takk, og del hva det gjør med deg. Gjør det til en vane å gi andre en hyggelig kommentar og tilbakemelding på hva du synes at de gjør bra eller hva du setter pris på hos dem.


En liten investering kan gi stor avkastning

En avdelingsleder bestemte seg for å sende en hyggelig sms eller mail til en av sine ansatte hver morgen. Det tok ham to minutter. På kort tid økte produktiviteten i avdelingen med 30%.


Det er smittsom og selvforsterkende. Det vi fokuserer på forsterker vi.Tusen takk for at du leser dette, det setter jeg stor pris på!Catherine ;o)