Innsikt nr. 22 2014 | Språk skaper virkelighet

Vil du ha mer energi og handlingskraft? Gjør noe med ordene du bruker. Små nyanser i språket vårt, har en stor effekt på vårt humør, vårt tankesett, på våre relasjoner og på hva vi oppnår av resultater.

Noen har for vane å bruke et negativt ladet språk som “jeg burde”, “jeg må” eller “dette er vanskelig”. Forskning viser at det trigger umiddelbart stresshormoner i hjernen, som hemmer oss i det vi holder på med.

Når vi bruker et reaktivt eller defensivt språk, føler vi oss verre og ser ikke så lett muligheter. Vi føler oss maktesløse, og glir lett inn i offerrollen. Det begrenser vår evne til å tenke klart, og det blir ofte selvforsterkende fordi vi leter etter bekreftelser på vårt syn.

Forskning viser at når vi endrer ordene vi bruker til mer proaktive som “jeg velger”, “jeg vil”, “det er nytt og annerledes for meg men jeg kaster meg uti det”, så endrer vi samtidig kjemien i hjernen. Bruker du et proaktivt språk, føles det annerledes – selv om det bare er små nyanser i det du sier. Det gjør en forskjell å si: “Nå BURDE jeg skifte dekk” (føles som et ork, og trigger dårlig samvittighet) og “Jeg VELGER å skifte dekk, for da er jeg klar når snøen kommer”. Det gir mer energi og motivasjon til å gå i gang.

En jeg hadde på et kurs en gang sa, selv de hyggelige tingene oppleves som en byrde når jeg bruker “må” eller “burde”. Med et proaktivt språk, føler vi oss bedre og tar bedre valg. Vi får umiddelbart mer energi og handlingskraft. Vi ser nå muligheter der vi før bare så begrensninger. Når vi tenker etter, så er det egentlig veldig få ting vi MÅ.

Vi går snart inn i desember måned og førjulstid, som mange forbinder med stress og mas. Mitt TIPS til deg i dag er: Erstatt ” må” eller “burde” med “kan”, “vil” eller “velger å” + legg på en fordel og legg merke til forskjellen.

Velg å ha en riktig fin førjulstid!
Catherine ;o)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.