Innsikt nr. 4 2012 | Tilstandsmestring

Den viktigste gaven du kan gi deg selv og dine omgivelser, er å ha en daglig morgenrutine hvor du setter deg selv i en god tilstand. Hvorfor? Fordi når du er der, har du tilgang til dine ypperste ressurser. Du har det bedre med deg selv og andre, du tar ting på en helt annen måte, tar bedre beslutninger, du presterer bedre, lærer raskere og husker mer.

Tenk deg at du kommer på jobb og har hatt en krangel med et familiemedlem, du har hatt en tung start på dagen, er sint og irritert, du har kanskje sagt ting du angrer på og føler deg elendig. Da kan noen si noe hyggelig til deg, og du kan risikere å ta det opp i verste mening.

Tenk deg nå et annet scenario: Du har hatt en strålende start på dagen, kanskje var det bursdagen din, du fikk kaffe på sengen, gaver og bursdagskort med rørende hilsner fra barna, du hadde hele familien rundt deg, følte deg elsket og verdsatt, og det var god stemning. Du stråler når du ankommer jobben. Da kan noen faktisk si noe ganske sårende til deg, og det preller av som vann på gåsa. Det biter ganske enkelt ikke på!

Forskningen til Harvard professor Shawn Achor viser til at når hjernen har et positivt fokus, versus negativt eller sågar nøytralt, så presterer vi bedre på nær sagt alle områder:

Så er spørsmålet, hvordan setter jeg meg selv i en god tilstand?

Det er enklere enn mange tror.

Lag en liste over ting som gjør deg glad, ting som gir deg energi. Skriv ned 10 ting som du kan gjøre selv, som du har kontroll over. Fremfor å skrive “At solen skinner” (for det har vi jo ikke kontroll på), skriv “Den gangen jeg satt på hytta og kjente at solen varmet på kroppen”.

Alle våre opplevelser er lagret i nevrologien og fysiologien vår, det betyr at gode opplevelser kan hentes frem igjen når vi måtte ønske det. Det å tenke tilbake på en herlig ferieopplevelse, se for deg det du så, høre det du hørte og virkelig føle det du følte, gjør at du automatisk gjenopplever godfølelsen fra den gang da.

Du kan “copy + paste” tilstander og vi gjør det hele tiden (både gode og dårlige). Feel Good listen blir din beredskapsplan den dagen ting er litt tungt.

 

 

 

Et godt tips
Lag deg et dokument som heter “Hyggelige tilbakemeldinger”. Der tar du vare på komplimenter, mailer og smser som du har fått og som gjorde deg glad. Når du leser dem på nytt, produseres hormoner som endorfiner og serotonin i hjernen, du føler deg glad og kommer automatisk i en god tilstand.

Det du fokuserer på forsterker du, så gå i gang nå og fokusér på det du ønsker mer av.

Lykke til!
Catherine ;o)